Na obnovljenih mariborskem Glavnem trgu in Koroški cesti bodo v prihodnjih tednih namestili talna svetila, klopi in stojala za kolesa ter koše za smeti. Občina načrtuje tudi rekonstrukcijo celotnega zidu pri Gosposki ulici, na tem delu pa je predvidena zasaditev dreves, ki naj bi jih že ta teden zasadili tudi na Koroški cesti.

Obnovitvena dela na Glavnem trgu v Mariboru so večinoma že končana, a je Nigrad pred kratkim podal vlogo za podaljšanje roka izvedbe del, ker imajo zaradi posledic epidemije nekaj težav z dobavo podzemnih smetarnikov in drugih elementov iz tujine.

Tudi če bodo zaključna dela končana do konca meseca, pa bodo talne svetilke – teh bo čez sto – nameščali kasneje, saj je mariborska občina pogodbo za urbano opremo in dobavo luči z izvajalcem del Markomark Nival podpisala šele prejšnji teden; ta pa ima 45 dni časa za dobavo opreme. Talne svetilke bodo nameščene ob fasadah na Koroški cesti in v smerokotnikih na Glavnem trgu, prav tako nameravajo sedanje talne svetilke nadomestiti z novimi; namestili bodo tudi nekaj reflektorjev.

Na trgu bo tudi 16 novih klopi, na Koroški cesti jih bo ob petih stolih osem, skupno pa bodo postavili še 40 stojal za kolesa in 16 košev za smeti. Fontano na trgu naj bi testirali konec meseca oziroma po tem, ko jo bodo priključili na elektroenergetsko omrežje in pridobili uporabno dovoljenje. Kot je znano, bosta Glavni trg in Koroška cesta v juliju in avgustu, ko so prometne obremenitve manjše, zaprta za promet. »Meščani bodo lahko v tem času zaužili prenovljeni trg, medtem pa bo mariborska fakulteta za promet pripravila prometno študijo ukrepov. Dokončna odločitev ali bo nato promet stekel ali ne, bo znana do konca avgusta,« je pred časom pojasnil podžupan Samo Peter Medved.

Konec poletja pa občina načrtuje tudi slovesno odprtje prenovljenega območja.

Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat