Roberto Pugliese: Koncert za mrtvo naravo Foto: Radio Maribor/Alberto Sereni
Roberto Pugliese: Koncert za mrtvo naravo Foto: Radio Maribor/Alberto Sereni

18. mednarodni Festival sodobne umetnosti Art Stays, ki se je na Ptuju začel včeraj, bo do nedelje obiskovalcem ponudil odprtja številnih razstav priznanih tujih umetnikov, tudi slovenskih. Vrstijo se performensi, koncerti in pogovori ter sprehodi s sodelujočimi ustvarjalci. Osrednjo festivalsko razstavo z naslovom Brez tišine, kar je tudi vodilo letošnjega festivala, ki izpostavlja zvočno umetnost, bodo odprli nocoj ob 19. uri v Mestni galeriji Ptuj.

Osrednja razstava festivala Brez tišine v Mestni galeriji Ptuj ponuja atraktivna dela petih mednarodno uveljavljenih avtorjev, ki v svojih delih predstavljajo kritičen, ironičen pogled na današnji svet. Zvočna skulptura Ad Lib, ustvaril jo je Michele Spanghero, nas najbolj direktno opominja na aktualno dogajanje v svetu, na virusno epidemijo. Umetnik je namreč povezal medicinski ventilator in orgelske piščali; te igrajo v ritmu, ki ga narekuje inspirator.

Koncert za mrtvo naravo prestavlja italijanski umetnik Roberto Pugliese, ki je v mrtva debla dreves vnesel posneti zvok gozda, kjer jih je našel. "Obiskovalci so presenečeni, ko v galeriji vidijo 12 debel in slišijo zvok gozda. Želim, da ljudje ob instalaciji na nek način znova začutijo naravo, povezanost med življenjem ljudi in narave", pravi umetnik.

Švicarski umetnik Robin Meier popelje obiskovalce z video zvočno instalacijo Sinhroniteta v gozdove na Tajskem, kjer je posnel kresnice, ki so ob računalniško vodenih žarnicah začele usklajeno utripati s svetili. Instalacija kitajske umetnice Hui Ye problematizira lažne govorice, avtomatizirani pogovor dveh zvočnikov Alberta Tadiela pa opominja na vse večjo odtujenost med nami.

V sklopu festivala bodo do nedelje na Ptuju in v okolici odprli 9 razstav in instalacij sodobne zvočne umetnosti več kot 30 umetnikov, ki bodo za obiskovalce odprte do 19. septembra.