Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ptuj se že nekaj časa omenja kot možna lokacija za gradnjo sežigalnice odpadkov. To imajo že umeščeno v prostor, danes pa so na mestnem svetu po burni razpravi, potrdili tudi sklep za vključitev v nadaljnja pogajanja in razpravo o postavitvi tega objekta na že predvideno lokacijo.

Začetek seje je pred občino pospremil protestnik, ki je absolutno proti temu objektu in je prepričan, da bi najprej morali iskati drugačne, po njegovo, ekološko manj sporne rešitve. A to ni pretirano vplivalo na svetnike, ki so začetek pogajanj z državo o umestitvi projekta potrdili s 23 glasovi za in 6 proti. Med najbolj glasnimi proti sežigalnici so v stranki Zeleni Slovenije, ki jo vodi Andrej Čuš in pravi, da naj se Ptuj raje usmeri v trajnostno gospodarstvo, delovna mesta z visoko dodano vrednostjo in turizem.

Na drugi strani pa nekdanji ptujski župan Štefan Čelan pravi, da je ta projekt odlična priložnost za mesto, ki je ne bi smeli zamuditi. Dodaja pa, da se je treba vključiti v pogajanja, in če pa bi se kasneje izkazalo, da sežigalnica ni to, kar so pričakovali, lahko od pogajanj še vedno odstopijo.

Tudi vodstvo občine je prepričano, da bi se takšen projekt ekonomsko izplačal. Po njihovo naj bi bilo na račun dveh odlagališč za predelavo odpadkov in velike količine nizkokakovostnega lesa, dovolj materiala, da bi lahko bil Ptuj neto izvoznik električne in toplotne energije. Ob tem pa bi ta naprava po njihovo imela tudi pozitivne učinke na gospodarstvo.