Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Število na novo okuženih s koronavirusom se počasi zmanjšuje, zato naj bi v zdravstvenih ustanovah kmalu začeli z izvajanjem nenujnih zdravstvenimi storitev, saj se čakalne vrste podaljšujejo. A pri tem na vladi, kjer so včeraj (v četrtek) sprejeli to odločitev, poudarjajo, da so nenujne storitve namenjene le bolnikom, ki ne kažejo znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja. Pri tem pa ponekod nimajo dovolj ustrezne zaščitne opreme, kot denimo na Ptuju.

V ptujskem Zdravstvenem domu - ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov - že izvajajo fizioterapijo. Direktorica Metka Petek Uhan: "Pacienti se naročajo na uro, tako da sploh nimajo kontaktov med sabo."

Po velikonočnih praznikih naj bi začeli z izvajanjem še nekaterih drugih nenujnih zdravstvenih storitev. Na zobozdravstvo pa bo treba še počakati, dodaja Petek Uhanova: "Rabimo za vsakega dejansko to najbolj zahtevno opremo, ki pa trenutno ni dobavljiva."

V ptujski bolnišnici prve bolnike že naročajo na nenujne rentgenske in kirurške preglede, pravi strokovni direktor Teodor Pevec. Skrbi pa jih pomanjkanje opreme: "Da se ne zgodi, da bomo začeli, potem pa ne bo opreme, da bi nadaljevali." Opreme manjka zlasti za anesteziologe, pojasnjuje Pevec: "Mora bit zaščiten anesteziolog na najvišjem nivoju, ker prihaja do velike količine zraka in sline, ki izhaja od bolnika."

Preudarnost in previdnost sta pri sprostitvi zdravstvenih storitev nujni, poudarjajo v obeh največjih zdravstvenih ustanovah na ptujskem. Direktorico zdravstvenega doma Ptuj Metko Petek-Uhan namreč skrbi: "Če bodo lahko pacienti prišli do vseh svojih ambulant, bo tu velika nevarnost zaradi čakalnic."

Na Ptuju so v zadnjih treh tednih testirali okoli tristo ljudi, odkrili so pet okuženih.