Na Ptuju bodo potekale že 18. Ptujske grajske igre. Foto: SOJ RTV SLO
Na Ptuju bodo potekale že 18. Ptujske grajske igre. Foto: SOJ RTV SLO

V srednjeveškem Ptuju, našem najstarejšem mestu, bodo potekale v soboto, 3. oktobra, od 10. do 20. ure že 18. Ptujske grajske igre. V mestu se bodo sprehajali fevdalci - od plemstva do podanikov - v opravi tistega časa in ker je mesto tudi v srednjem veku pestila kuga, bomo izvedeli, kako so se pred stoletji spopadali z nadlogo.

Napredno srednjeveško mesto s številnimi bogatimi meščani in obrtniki da veliko na omiko. "Se bo vsa ta vnanjski svet predstavil tudi naši županji in ji napravil tako zvani poklon, to je predstavitev ko tujec pride k nam, da se ve kdo in kaj z njim počnemo," pravi zgodovinarka in predsednica društva Cesarsko-kraljevi Ptuj Marija Hernja Masten. Fevdalci, željni novic o kugi, dogajanju v mestu in pri sosedu, jih izvedo v srednjeveški maniri. "Letošnja novost je naša branjevka Urša, ko hodi od hiše do hiše marsikaj zve in marsikaj sliši, vse to nam bo Urška, ki je zeo zaupljiva in nikomur nič ne pove, seveda nam malce razložila."

Srednjeveško jedro je Ptuj ohranil vse do danes. Prav v času gospodov ptujskih je mesto - po rimskem obdobju - doživelo vnovični razcvet, pravi zgodovinarka Marija Hernja Masten: "To je bil rod desetih generacij, ki je vladal pravzaprav celotni Štajerski pa še dlje, bili so meceni in poglejte kaj vse se je zgradilo: naša cerkev, Ptujska Gora, Velika Nedelja, nastal je Ormož..."

Dediščino prednikov pa velja ohranjati, predstavljati in jo skrbno predajati zanamcem.