Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Društvo Pekarna Magdalenske mreže praznuje 25 let. Po četrt stoletja pa njihovo in nadaljnje delo drugih ustvarjalcev v mariborskem centru alternativne kulture Pekarna ni samoumevno.

Po prvih aktivističnih pobudah v nekdanji mariborski vojaški pekarni leta 1994 so se prvi ustvarjalci tri leta kasneje povezali v društvo Pekarna magdalenske mreže.

"Poleg ustvarjanja vsebin s področja umetnosti, kulture, civilne družbe in mladih je bil tudi ta, da se povežejo kolektivi, organizacije, posamezniki, posameznice v kulturnem centru Pekarna in da skupaj soustvarjajo skupnost," pravi predsednica Urška Breznik.

V tem času so k prostovoljstvu pritegnili več kot 850 mladih, v pred kratkim preseljeni galeriji na Koroški cesti so priredili več kot 420 kulturnih dogodkov, organizirajo največji evropski festival stop animacije, znani so po socialnih in izobraževalnih programih za mlade.

Občina bi jih izselila

A nad uporabniki Kulturnega centra Pekarna kot damoklejev meč visi želja občine, da bi jih preselila in območju spremenila namembnost. Župan Saša Arsenovič je nedavno sicer zanikal, da že to poletje:

"Ko in če bo tako daleč, bo o tem itak odločal mestni svet, ker je to razpolaganje s stvarnim premoženjem in to ne bo breme župana, ampak mestnega sveta. In če bo svet to sprejel, bo do izselitve trajalo najmanj dve, če ne štiri ali pet let, kot stvari pri nas tečejo, tako da vse vsebine v Pekarni so na razpolago še kar nekaj časa na tej lokaciji, na kakšni drugi kdaj mogoče pa še bolj dolgo."

»Pekarnarji« se bodo na to odzvali na novinarski konferenci v sklopu jubilejnega festivala, ki bo v Pekarni ves prihodnji teden.