Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na razpis za delovno mesto ravnateljice na Srednji šoli za oblikovanje Maribor je prispela ena vloga. Prijavila se je le sedanja ravnateljica Nadja Jager Popovič, ki ji mandat poteče konec junija. Ravnateljica se je v zadnjem času večkrat pojavila v medijih zaradi odpovedi pogodbe trem zaposlenim, čemur je glasno nasprotoval Sindikat vzgoje in izobraževanja. Svet zavoda pa njeno delo za zdaj ocenjuje pozitivno.

Nadja Jager Popovič je javnosti najbolj znana zaradi odpovedi trem uslužbencem zaradi, po njenem, večkratnega kršenja pogodb o zaposlitvi. Dva, profesorja Dejan Paska in Cvetka Hojnik, pravico iščeta tudi na sodišču. Ravnateljica pa pravi: "Sem nekako človek, ki zna prisluhniti ljudem, ampak morda pač ne vsem posameznikom, kar tudi ne morem zaradi pravil zakonodaje in vsega skupaj. Ampak definitivno bo cilj moje kandidature in mandata, če bom seveda potrjena, da bo veliko truda vloženega v odnose, v izboljšanje odnosov."

Sindikat SVIZ je vseskozi opozarjal, da so odpovedi nezakonite in da gre za ustrahovajne in discipliniranje kolektiva. Nekateri zaposleni so anonimno tudi govorili o pritiskih. Območni sindikalist Boris Radosavljevič pa njene ponovne kandidature za zdaj - do odločitve sodišča - ne komentira.

Ravnateljica pred seboj vidi več izzivov. Stavba je potrebna obnove, nimajo telovadnice. Načrtuje tudi posodobitev učnih programov in nadgradnjo programa frizer. S svojim delom je prepričala člane sveta zavoda, ki bodo predvidoma konec maja odločali o ponovnem imenovanju. Njeno delovno uspešnost ocenjujejo kot odlično, pravi predsednik sveta Boštjan Petučnik: "Je pa res, da so določena trenja. Menim, da vedno so obstajala in vedno bodo obstajala in da pač določeni postopki pustijo posledice tudi pri izražanju mnenj med posamezniki, med kolektivom, da pa ni to v tolikšni meri, kot je mogoče to potem v medijih predstavljeno in ne vpliva na kakovost dela v šoli."

Pred odločitvijo morajo pridobiti še mnenja sveta staršev, dijaške skupnosti, kolektiva in lokalne skupnosti, na koncu pa še potrditev ministrstva.