Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tudi današnji Dan spomina na mrtve mineva v duhu vladnih restrikcij zaradi širjenja koronavirusa. Ni množičnih zbiranj na pokopališčih in tudi ne običajnih bogoslužij na prostem in v cerkvah. Nacionalna RTV je dopoldne na svojem radijskem in televizijskem programu prenašala osrednjo praznične mašo iz mariborske stolnice.

Sicer se množično ne zbiramo ob grobovih, a v naših srcih je stik z našimi rajnimi ravno tako pristen in človeško zavezujoč, je v svojem nagovoru pri omenjeni slovesni maši brez prisotnosti vernikov v mariborski stolnici poudaril tamkajšnji nadškof metropolit mag. Alojzij Cvikl: "Mogoče nam bo letošnje leto odprlo duhovno pot do naših pokojnih. Ker pokojni nas ne zapuščajo, ampak samo spreminjajo svojo navzočnost med nami."

Ta praznik nam kaže ob vsem tudi cilj našega življenja: "Ta cilj, ki ga imenujemo nebesa ali raj, ni čarobni kraj, ampak je stanje. Je objem boga, ko nas zaobjame ljubezen, po kateri smo hrepeneli in jo iskali. To stanje pomeni stanje sreče in veselja in notranjega miru - vse to, kar smo v življenju iskali, pa nismo v polnosti uspeli uresničiti," je povedal Cvikl.

Vedno smo razpeti v tem dialoškem objemu med Bogom in sočlovekom - je poudaril nadškof Cvikl: "Vsak izmed nas se giblje med dvema poloma; živeti življenje samo zase, ali živeti življenje za Boga in za bližnjega."

In prav ta zdajšnji krizni čas je odnos do sočloveka tako zelo izpostavil. "Gospod Jezus Kristus, poglej s svojo milostjo na vse zbolele za koronavirusom in zdravstveno osebje, ki jim pomaga lajšati njihove bolečine, pa tudi stisko osamljenosti in tesnobo zapuščenosti. Pomagaj nam razumeti, da moramo včasih svojo svobodo podariti bližnjemu v potrebi," je kot posebno prošnjo pri tej maši izpostavil somaševalec, sicer nadškofov tajnik Jure Sojč.