Foto: Radio Maribor/Založba Litera
Foto: Radio Maribor/Založba Litera

V dneh, ko javno in kulturno življenje miruje, predstavljamo letošnje Glazerjeve nagrajence, dobitnike najvišjih nagrad na področju kulture v Mariboru. Dobitnik Glazerjeve listine je tako letos postal tudi založnik in literarni urednik Orlando Uršič. Mesto Maribor mu to najvišjo nagrado na področju kulture podeljuje za posebej uspešno večletno organizacijsko delo in za širjenje kulturnega življenja.

Literarni urednik in založnik Orlando Uršič je s knjižnim programom Založbe Litera, ki bogati izdajanje slovenskega izvirnega in tudi prevodnega leposlovja in humanistike, pomembno pripomogel k razvoju mariborskega in tudi slovenskega založništva.

V obrazložitvi nagrade beremo med drugim, da prinaša v slovenski knjižni prostor kot luciden, drzen in premišljen literarni urednik sveža avtorska dela in nove teme, ki razkrivajo značilnosti in probleme slovenske družbe. Drzno založniško urednikovanje pomeni v praksi, da izdajajo tudi knjige, ki ne obetajo večjega prihodka, pojasnjuje Orlando Uršič, po izobrazbi ekonomist, sicer pa tudi sam pisatelj in esejist in že 19 let predan Založbi Litera. "Po številu izdanih slovenskih izvirnih leposlovnih del se Litera uvršča med pet največjih založb pri nas, kriteriji, po katerih so za izdajo izbrani avtorji, so natančno dorečeni, predvsem pa išče iskrenost avtorjev," pravi Uršič.

Orlando Uršič še pravi, da je Glazerjeve listine vesel, in to predvsem kot priložnosti, ki jo nagrada prinaša za promocijo knjig in kakovostne literature v javnosti.