Delo uspešno opravljeno, klopetec pred Staro trdo že stoji. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Delo uspešno opravljeno, klopetec pred Staro trdo že stoji. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Na Lentu v Mariboru so pred Staro trto, najstarejšo trto na svetu, slavnostno postavili klopotec. Simbolično bo odganjal ptiče in pel hvalnico darovom narave vse do martinovega. Postavitev klopotca je ena pomembnejših etnografskih in turističnih prireditev v Mariboru. Tokrat so ga postavili tudi z željo – kot je dejala vinska kraljica Neža Jarc – da njegovo klopotanje odžene vse slabo in Krasu čim prej prinese dež.

Zaradi velike vročine je postavitev klopotca na Lentu tokrat privabila manj obiskovalcev in turistov. Ti so si z zanimanjem ogledali ohranjanje dediščine in nadaljevanje tradicije mesta. Klopotec so pri najstarejši trti na svetu kot vedno postavili brači iz Malečnika.

Postopek razloži ovtar Stare trte Alojz Jenuš: "Najprej so na 'štango' dali stol, mlada fanta sta luknjo našla takoj, nato sta postavila gredi, sledi blaja in veternice. So štiri, ker je to štajerski klopotec, tisti s šestimi pa je prleški ali haloški, a je zelo glasen."

Klopotci so značilni za območje med Dravo in Muro in jih postavljajo od godu Jakoba in Ane do Jernejevega konec avgusta, vedno pa dogodek spremljajo druženje in dobra hrana. Da bi tokrat njegova melodija privabila dež in pomagala Krasu, je v popotnico zaželela mariborska vinska kraljica Neža Jarc.

Mestni viničar Stane Kocutar pove, da je letošnje leto za vinogradništvo zahtevno, tako kot pravi stari rek: "Tisto leto, ko lahko že v maju nabiramo gobe, je za vinograd zelo zahtevno, saj ga napadajo glivične bolezni."

Stara trta pa je v odličnem stanju in je letos obilno obrodila, zato naj bi bila letina dobra. Grozde pred opeklinami zaradi vročega sonca za zdaj uspešno varujejo vinski listi. Njena trgatev bo 2. oktobra.