Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Novoustanovljeno podjetje mariborske občine, Mestne nepremičnine, je na včerajšnji seji mestnega sveta dobilo nadzorni svet, danes pa še vodstvo. Nadzorniki so za vršilca dolžnosti direktorja danes imenovali direktorja Javnega podjetja za gospodarjenje z nepremičninami, to je Mojmir Grmek, so potrdili na mariborski občini. Podjetje, prek katerega želi občina kupovati nepremičnine strateškega pomena, naj bi zaživelo okoli novega leta. Njegova prva posla bosta nakupa gostilne Pri treh ribnikih in kompleksa tržnice na Vodnikovem trgu. Tam pa medtem prihaja do zapletov.

Občina želi z nakupom tržnice na Vodnikovem trgu zagotoviti stabilno prihodnost te dejavnosti, ki je zaradi nesoglasij z lastnikom objekta – ljubljanskim podjetjem Inversio gradnje – negotova.

Tam pa medtem zaradi tega že prihaja do težav: upravitelj tržnice, Snaga, ki od ljubljanskega podjetja najema mlečno-mesni paviljon, naj bi tamkajšnjim prodajalcem decembra najemnino zvišal za več kot 100 odstotkov, je na včerajšnji seji mestnega sveta izpostavil Miha Recek z Liste župana Andreja Fištravca:
"Pred tem jih niso obvestili o nikakršnem zvišanju najemnine. Zanima me pa še, zakaj je morala Snaga, tukaj imam tudi zapisnik, plačati za nazaj 40.129,70 evra."

Odgovor župana Saše Arsenoviča:
"Veste, da je bila sodna odpoved pogodbe branjevkam, pravzaprav Snagi, zaradi tega, ker se niso strinjali s povišanjem najemnine s 4,6 na 10 evrov. Ne glede na postopek nakupa, ki je v teku, za katerega se zelo trudimo, da bi ga rešili ravno zaradi dolgoročnosti ohranjanja dejavnosti tržnice na tej lokaciji, smo bili primorani plačati to razliko, ki je najemnici prej ni uspelo dobiti, iz enega samega razloga: da so branjevke še danes lahko tam, kjer so."

Ali bodo višje najemnine obveljala in kako bo z najemninami v prihodnje, še ni znano – predstavniki Snage bodo več razkrili po jutrišnjem sestanku z občinskim vodstvom.
"Da bo pa treba na novo premisliti višino najemnin, je jasno," je ob tem dejal mariborski župan.

Župan je sicer prejšnji teden napovedal, da naj bi bil postopek nakupa tržnice končan do konca januarja.