Mestna občina Maribor Foto: BoBo
Mestna občina Maribor Foto: BoBo

Mariborski mestni svetniki so na včerajšnji seji med drugim potrdili rebalans letošnjega proračuna. Negovo vrednost so a 189,3 znižali za 2 milijona evrov. Večinoma gre za prerazporeditve sredstev.

Občina je umaknila sredstva za predkupno pravico za hotel Arena, ki je ni bilo treba uporabiti, zaradi spremenjene časovnice projekta pa so na prihodnje leto prenesli 3 milijone evrov za gradnjo centra Rotovž. Preostanek lanskega proračuna – 5,7 milijona evrov, pa bodo namenili vzdrževanju Mariborskega otoka in Dvorane Tabor, energetski sanaciji osnovnih šol Gustava Šiliha in Tabor I in vzdrževanju cest ter drugim komunalnim projektom:

"V okviru tega urejamo parkirišča na Lavričevi, pod Koroškim mostom in pri hotelu Arena, dodajo se sredstva za Gregorčičevo cesto, za ureditev mesno mlečnega paviljona, za električne polnilnice, za kolesarsko infrastrukturo na Zrkovski," pravi vodja urada za finance in proračun Mateja Cekić.

Nekaj denarja bodo namenili tudi pripravi idejnih zasnov za središča mestnih četrti in krajevnih skupnosti. Tega si že dolgo želijo v Malečniku, a predsednik tamkajšnjega sveta Jožef Škof je sredstva v rebalansu pogrešal:

"Prosim ne zapuščati podeželja, kjer se nam mladi izselijo, tako da lahko počasi računamo, da nam bodo čez nekaj let v Malečniku ostali samo stari in onemogli."

Odgovor župana Saše Arsenoviča:

"Mislim, da smo temu delu našega podeželja ali delu našega mesta več kot prisluhnili v tem mandatu, da je bilo dosti narejenega. Vsekakor so sredstva na projektni pisarni, 20 tisoč evrov, tudi rezervirana."

40 tisoč evrov, ki so jih prihranili z reprogramom kreditov in pri vzdrževanju cest zaradi mile zime, pa bodo namenili kulturi.