Foto: Radio Maribor/FB profil občine Ruše
Foto: Radio Maribor/FB profil občine Ruše

V občini Ruše je odprtih več gradbišč. Zaradi epidemije z izvedbo nekaterih projektov nekoliko zamujajo, vendar bodo večino zastavljenih investicij izpeljali. Letošnji proračun je visok okoli 7 milijonov evrov, nekaj več kot 1,2 milijona evrov je namenjenih za investicije. Med novostmi, ki jo želijo uvesti v prihodnjem letu, pa je participativni proračun.

"Nea se obiraj, hitro participiraj". Pod tem sloganom v občini Ruše uvajajo participativni proračun, s katerim želijo občanom omogočiti sodelovanje pri izbiri projektov. Po besedah direktorice občinske uprave Katje Markač Hrovatin, bo za izvedbo izglasovanih investicij namenjenih 32 tisoč evrov. Sredstva so enakomerna razdeljena po krajevnih odborih: Bistrica ob Dravi, Bezena, Ruše in Smolnik-Fala. "Na ta način želimo pritegniti prebivalce naše občine, da sodelujejo pri posameznih projektih. Med predlogi naj ne bi bili samo investicijski projekti, ampak tudi tako imenovane mehkejše vsebine, ki lahko izboljšajo kvaliteto življenje v občini Ruše."

V minulih dneh so že izvedli spletne delavnice, na katerih so udeležence poučili o tem, kako projekte pravilno zastaviti. Kot še izpostavi Markač Hrovatinova, si želijo, da bi pri izvedbi participativnega proračuna sodelovalo čim več občanov.

Letos so sicer investicije nekaj več kot 1,2 milijona evrov, trenutno je v teku obnova ulice Ruške Čete, kar nekaj sredstev pa je namenjenih tudi za obnovo cestne infrastrukture. "Naše ceste so dobro vzdrževane, seveda pa zaradi premajhnega vlaganja v preteklosti se soočamo s kritičnimi odseki. To bomo v prihodnjih letih postopoma odpravili, zato smo tako letos kot drugo leto predvideli kar nekaj sredstev za obnovo cestne infrastrukture."

V prihodnjem letu bo eden osrednjih projektov odvajanje in čiščenje odpadnih vod v porečju reke Drave, v okviru katerega gradijo primarno in sekundarno kanalizacijsko omrežje. V prihodnjih dveh letih nameravajo zgraditi čistilno napravo za naselji Bistrica ob Dravi in Bezena. Na seznamu investicij pa je med drugimi še ureditev Trga vstaje, obnova kulturnega doma Ruše, nadgradnja vrtca in Zdravstvene postaje.