V UGM Studiu v Mariboru bo do 21. septembra na ogled razstava z naslovom Kljub vsemu seksi. Gre za kiparska in likovna dela petih avtorjev, domačih in tujih, v njih pa se preizprašujejo o vlogi umetnosti v svetu, ki je, kot pravijo umetniki, v plamenih.

Foto: Radio Maribor/Sara Rezar
Foto: Radio Maribor/Sara Rezar

Od umetnikov in umetnic pogosto pričakujemo, da bodo skozi svoje delo razlagali svet, ponudili svojevrsten pogled, da nas bodo napolnili z optimizmom. Dan Adlešič, Andrej Škufca, Jure Kastelic, Zuzana Czebatul, Botond Keresztesi pa kot umetniki razmišljajo še naprej, počno, kar se jim zdi dobro, kar se jim zdi seksi.

»Razstava se ukvarja s temo naše generacije, stare okrog 30 let, ki je soočena s podnebno katastrofo. Vsi jo nekako ponotranjamo, in razstava se sprašuje, kaj je umetnikom početi v teh okoliščinah oziroma kaj je odgovornost umetnosti v soočanju z podnebno katastrofo,« pravi kurator razstave Jure Kirbiš. Dela sama se ne nanašajo neposredno na podnebno katastrofo, ampak nosijo to grozo podzavestno v sebi.
»Hkrati pa se z njo soočajo na nek neobremenjen način, oziroma zdaj in tukaj še vedno iščejo živost in smisel za humor

Izhodišče za razstavo je tudi besedilo Ponorela lokomotiva, metafora norega sveta, v katerem vsi drvimo. Režiser Jernej Lorenci je ob tem razmišljal, dodaja Jure Kirbiš:»In rekel je, da je hkrati človek v tej norosti lahko seksi, lahko je živ, ustvarjalno nor in si želi nekaj humorja in nekaj erotike. Zavedamo se neke prihajajoče pogube, vseeno pa živimo zdaj in tukaj in s tem se moramo soočati z radostjo, sicer vse skupaj res nima smisla.«
Razstava bo v UGM Studiu odprta do 21. septembra.