Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Ravnateljica Srednje šole za oblikovanje Maribor Nadja Jager Popovič je bila pred kratkim izvoljena za drugi mandat. Bila je edina kandidatka, po prejetih ustreznih soglasjih in izvolitvi od učiteljskega zbora in sveta zavoda pa čaka le še na soglasje pristojnega ministrstva. Postopek izbire je potekal v času ukrepov zaradi epidemije, a je naletel na kritike Sindikata vzgoje in izobraževanja, ki je bil v preteklosti do ravnateljice kritičen zaradi odpustitve treh zaposlenih, med njimi tudi sindikalnega zaupnika. Pritožili so se na Inšpektorat za šolstvo in šport, kjer še poteka postopek.

Nadja Jager Popovič je ob drugi kandidaturi prejela pozitivna mnenja dijakov, staršev in lokalne skupnosti. Podprlo jo je tudi 44 od 64 do glasovanja upravičenih zaposlenih, od 13 članov sveta zavoda pa vseh 12, ki so glasovali. Čakajo še na nezavezujoče mnenje ministrstva, pravi predsednik sveta Boštjan Petučnik.

Njenemu imenovanju pa nasprotuje Sindikat vzgoje in izobraževanja. Do ravnateljice je kritičen zaradi po njihovem neupravičenih odpustitev treh zaposlenih. Dva pravico iščeta na sodišču – en primer je že končan, odločba pa naj bi bila vročena še ta teden. Sindikat pa je kritičen tudi do postopka imenovanja ravnateljice, ki je med epidemijo koronavirusa potekal dopisno in po njihovem ni zagotavljal zakonsko določene tajnosti in je izključeval predstavnike sindikatov. V skladu z okrožnico šolskega ministrstva pa bi morali postopek imenovanja celo prekiniti do konca epidemije, pravi sindikalist Boris Radosavljevič. Kot pravi, bo glavni tajnik sindikata ministrico pozval k izdaji negativnega mnenja.

Sicer pa je svetu zavoda ponovno glasovanje predlagal tudi Inšpektorat za šolstvo in šport. Predsednik sveta Petučnik pa pravi, da so se med postopkom posvetovali z ministrstvom in da so bili postopki ustrezni.