Neurje, simbolična slika. Foto: Pixabay
Neurje, simbolična slika. Foto: Pixabay

Nalivi, ki so popoldne zajeli širše območje Maribora, so zalili več kleti. Največ težav je bilo v občinah Slovenska Bistrica in Rače-Fram.

Na širšem območju Pragerskega v občini Slovenska Bistrica so tamkajšnji gasilci ob pomoči kolegov z Zgornje Polskave posredovali 22-krat. Vodja intervencije Robert Jeršič:

"Največ je bilo črpanja vode, v 17 primerih, potem smo imeli tudi nekaj primerov odstranjevanja podrtih dreves, pomagali pa smo tudi krajanom pri dvigovanju opreme iz poplavljenega območja, iz teh kleti, kjer vode ni bilo mogoče izčrpati."

Gasilci ostajajo v pripravljenosti. Odpravo škode bodo nadaljevali v nedeljo, ogrožene stavbe pa so v pričakovanju novih nalivov zavarovali s protipoplavnimi vrečami. Poškodovanih ni bilo. Ocene škode nimajo, so pa zaznali precej zalitih predmetov.

Zalivalo tudi ceste

Voda je začasno prekinila tudi promet na obvoznici med Slovensko Bistrico in Ptujem, zaprt pa ostaja poplavljeni podvoz pod železnico med naseljema Spodnji Gaj in Stražgonjca.

Gasilske intervencije tudi v Račah

V Račah pa je po besedah gasilskega poveljnika Denisa Viharja zalilo 6 objektov, predvsem:

"Garaže, kakšnih 10 do 15 kubikov na objekt. Na dveh lokacijah so očistili tudi odtok na dvorišču, ker je ta velika količina meteorne vode s seboj prinesla tudi ostanke, ki se naberejo v ceveh in zamašijo odtoke, posledično pa meteorna voda tudi ne more odtekati."

Tudi tukaj gasilci ocene škode nimajo, ni pa šlo za večja posredovanja, tudi poškodovanih ni bilo. // Sicer pa so gasilci vodo črpali še v Radljah ob Dravi, Staršah in v Kidričevem, kjer je odkrilo tudi dve strehi, v Poljčanah pa so stanovanjsko stavbo pravočasno zavarovali s protipoplavnimi vrečami.