V sklopu projekta Snapshots from the borders – Utrinki z mej je Maribor danes obiskala delegacija iz avstrijskega mesta Traiskirchen, mesta iz okolice Dunaja, kjer je največji begunski center v Avstriji. Sestali so se z organizacijami, društvi in predstavniki Mestne občine Maribor, ki se vključujejo v ta projekt z naše strani meje.

Foto: Radio Maribor/Utrinki z mej
Foto: Radio Maribor/Utrinki z mej

Snapshots from the borders – Utrinki z mej je triletni projekt, sofinanciran s strani Evropske unije, v njem pa sodeluje trinajst držav in 35 partnerjev. Člani in članice so mesta in regije, ki se soočajo s prihodom beguncev in njihovo integracijo v družbo. »Neznanje je največji problem, ki ga mi zaznavamo pri tem projektu. Ljudje niso dovolj informirani oziroma so napačno informirani in te napačne informacije potem krožijo v tem prostoru. Zato jih je treba izobraževati o migracijah in tudi v vedenju, da so migracije vedno bile in vedno bodo,« pravi Franc Mlinar iz ISCOMETa – Inštituta za etnične in regionalne študije iz Maribora.

V Traiskirchnu imajo z vprašanji migracij veliko izkušenj, prebivalstvo so izobraževali v smeri, da… »Ljudje, ki prihajajo k nam, imajo svojo osebno zgodovino, imajo razloge, da so zbežali iz svojih dežel in mi smo jih sprejeli zelo humano, uspešno smo rešili vse probleme in zdaj k nam prihajajo po nasvete iz mest, kjer se soočajo z migrantsko problematiko. Opozarjamo jih, da so k nam prišli ljudje, ki potrebujejo in prosijo za našo pomoč,«pravi župan Traiskirchna Andreas Babler.

V Dnevni center za migrante v Mariboru se je letos zateklo že 120 ljudi, pravi Urška Živkovič: »Večini lahko pomagamo s prostovoljsko pomočjo, z organizacijo učenja in begunci na ta način lahko izredno hitro napredujejo; če pa imajo kakšne težje težave, skupaj z njimi poiščemo strokovno pomoč na različnih institucijah.«

Dolgoročni cilj projekta je krepiti povezovanje krajev, ki se neposredno soočajo z migrantsko krizo in na ta način oblikovanje ustreznih politik na lokalni, nacionalni in evropski ravni.