Spontan projekt odvoza najnujnejših stvari v hrvaško Petrinjo priča o srčnosti in pogumu malih ljudi, naših someščanov iz Maribora, Šentilja in drugih krajev. Bojan Belna mlajši je na svojem facebook profilu pozval k nesebični pomoči hrvaškim državljanom, ki so ostali brez vsega, tudi strehe nad glavo. In naletel na zelo dober odziv.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Maribor je zopet dokazal, da zna stopiti skupaj in pomagati ko je najtežje, pravi pobudnik akcije Bojan Belna mlajši: »V številkah to pomeni, da smo napolnili za več kot sedemnajst kombijev hrane, pijače, oblačil, dek in drugih dobrin, skupaj več kot 45 ton. Organizacija je bila dobra, vsak nekoga pozna, prevozniki pa so se nam ponudili tudi sami."

Ljudje se niso izkazali le s tem, da so prinesli hrano, oblačila, pijačo in druge dobrine, ampak so se zelo dobro tudi samoorganizirali. Ana Žvorc je opozorila, naj ljudje sami ne hodijo v Petrinjo oziroma naj se povežejo s humanitarnimi organizacijami, če želijo kaj darovati. Dejala je, »da ne rabijo več hrane in oblačil, zdaj potrebujejo gradbeni material, orodje, grelne aparate in šotore.«

V konvoju je vozila tudi gasilka Valentina Ošlovnik: »Celo pot, kjerkoli smo se vozili, so nam mahali, ploskali, srčke kazali, poljubčke pošiljali, otroci so nam mahali.« S tem pa so jih podprli na njihovi humanitarni poti. »Ni govorila politika, ni govorilo gospodarstvo, nič tako visokoletečega, enostavno so govorila srca,« pa je še dejala prostovoljka iz te fantastične ekipe Alenka Valcl.