Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Številne okužbe med zaposlenimi v mariborskem Zdravstvenem domu so še dodatno zaostrile dostopnost ambulant družinske medicine. Zaradi kritičnega pomanjkanja kadra zdravniki do nadaljnjega obravnavajo le še nujna stanja pacientov. Ob že tako velikih pritiskih na delo pa so, kot opozarjajo v ambulantah, vse pogosteje tarča neprimernih opazk in žaljivk.

Zaradi velike odsotnosti kadra na eni strani in ogromnega navala pacientov na ambulante družinske medicine na drugi, so kot pojasnjuje direktor Jernej Završnik, sprejeli odločitev: "Da lahko obravnavamo res tiste, ki so akutno bolni in seveda o akutnosti odloča zdravnik."

Med nujna akutna stanja, dodaja predstojnica družinskih zdravnikov Maja Arzenšek, spadajo:
"Vse novonastale bolečine, vsi novonastali problemi se vsekakor morajo obrniti na nas, tudi neka poslabšanja kroničnih bolezni."

Odsotnosti zdravnikov in medicinskih sester za zdaj rešujejo z nadomeščanji in nadurnim delom. To pa pomeni dodatno delo, ki se kopiči, dodaja Arzenškova. Ob tem pa so zaposleni vse pogosteje tudi tarča najrazličnejših opazk in žaljivk: "Ni prijetno, če po preko sto klicih dobiš sporočilo ob tretji uri popoldne 'vesel sem, da ste se zbudili', praktično pa so ljudje v ambulantah od pol sedme ure zjutraj."

Po pričakovanjih naj bi sicer spremenjen način obravnave pacientov glede na stopnjo nujnosti v ambulantah družinske medicine trajal krajši čas.