Utrinek z generalke. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Utrinek z generalke. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Okroglih 70 let se že razlega otroški živžav po hodnikih mariborske Osnovne šole bratov Polančičev, ki domuje v še 40 let starejši zgradbi na vogalu Aškerčeve in Prešernove ulice. Dogodek bodo obeležili s slavnostno akademijo, ki bo danes ob 18-ih v dvorani Union.

Visoko obletnico bodo z raznolikimi nastopi počastili učenci. Nastopil bo pevski zbor, šolski bend, plesalci, športniki in številni drugi ustvarjalci.

Nastopili bodo tudi nekdanji učenci, med njimi s tangovsko skupino Libertango in mednarodno vse bolj uveljavljena sopranistka Nika Gorič:

"Vsekakor je lepo priti nazaj in obuditi spomine. Že prvo vajo smo imeli na šoli in hoditi po teh hodnikih je nostalgično. To je moj dom, z veseljem sem tukaj. S šolskih dni se spominjam predvsem dela. Garala sem od osmih do osmih, takrat sem še plesala. Tako da delovno, pridno, takšne spomine imam," pravi pevka, katere starši na šoli učijo glasbeni pouk.

Ob jubileju so na šoli še posebej ponosni na svoje kulturne projekte in širok nabor interesnih dejavnosti. Imajo kar pet pevskih zborov, pa tudi uspešne športnike, pravi šolski psiholog Darko Hederih. Ravnateljica Brigita Smogavec pa dodaja:

"Pred desetimi leti je bila naša rdeča nit 'Koraki, ki nikoli ne potihnejo', zdaj pa je naš moto 'Sledimo sledem v prihodnost'. Tudi mi moramo na našem delovnem področju stopiti na pot, ki še ni uhojena in pustiti sled rodovom, ki prihajajo za nami."

Ponosni pa so seveda tudi na svoje učence. Kar nekaj znanih Mariborčanov je obiskovalo šolo na Prešernovi, med njimi tudi Darja Švajger in Zlatko Zahovič.