Foto: Radio Maribor/Vrtec in OŠ Laporje
Foto: Radio Maribor/Vrtec in OŠ Laporje

V Laporju je pri koncu izgradnja novega vrtca, vrednega dva milijona 300 tisoč evrov. Selitev so načrtovali že aprila ali maja, uradno otvoritev pa junija, a tudi njim epidemija kroji načrte. Kot kaže bodo morali vse skupaj prestaviti na september.

Nov laporski vrtec je velik 1400 kvadratnih metrov in zgrajen po vseh standardih in normativih, ki jih zahteva zakonodaja. Grajen je sodobno in samooskrbno: »Imamo svojo sončno elektrarno, zgrajen je iz naravnih materialov, dobro je izoliran, imamo sanitarno vodo in urejene meteorne vode … Skratka, vzdrževanje vrtca bo stalo zelo malo, skoraj nič,« pojasnjuje ravnateljica osnovne šole in vrtca Laporje Margareta Voglar.

Vrtec bo prostoren, imel bo 4 igralnice in še dodatno peto, ki jo bodo uporabili, če bi se izkazala potreba, saj opažajo prirast prebivalstva, ker je Laporje zelo blizu avtoceste. Vsaka igralnica ima veliko teraso, v sredini vrtca pa bo tudi velik skupni prostor.

Vrtec je doslej imel svoje prostore v osnovni šoli, kar je prostorsko zelo utesnjevalo delo, tako vrtca kot šole. Z novim vrtcem bo veliko dodatnega prostora pridobila tudi šola, poudarja Voglarjeva: »V šoli nujno potrebujemo nivojsko učilnico za matematiko, za slovenščino in tuje jezike, likovno učilnico, prostor za arhiv in dodatne kabinete za individualno delo. Slednje zdaj izvajamo kar na hodnikih

Vpis malčkov v vrtec za novo šolsko leto je odprt do konca aprila. Sprejeli jih bodo lahko 70, po potrebi tudi več, še zagotavlja Voglarjeva.