Dvorana Tabor Foto: www.alesfevzer.com
Dvorana Tabor Foto: www.alesfevzer.com

Predstavniki mariborskih športnih društev in občine so se na sestanku pogovorili o uspehu letošnjega razpisa za sofinanciranje izvajanja letnega programa športa, ki je vseboval številne novosti. Predstavniki društva so opozorili na več pomanjkljivosti, predstavniki občine pa so obljubili, da jih bodo v novem razpisu skušali odpraviti.

Občina je letos športu namenila več denarja kot lani, a je zaradi novega postopka prijave in strožjega nadzora seznamov članstva na razpisu bilo uspešnih manj društev. Lani 146, letos le 95, toda to število bi lahko po pritožbenem postopku naraslo. Predstavnike športa pa je zmotila nova kategorizacija, ki naj bi izdatneje podprla vrhunske klube, a se to v praksi ni zgodilo, pravi predsednik Športne zveze Maribor Tomaž Barada.

Izboljšave dobrodošle, težave se da odpraviti

Predstavniki športa so opozorili še, da razpisi že nekaj let zamujajo – rezultate objavljajo šele sredi leta, občina pa jim je letos za nameček odrekla še začasno financiranje po dvanajstinah, kar je mnoge pahnilo v finančno stisko. So pa bili zadovoljni z novim sofinanciranjem zaposlitev 23-ih športnih trenerjev in zgladili nesoglasja glede novega načina sofinanciranja uporabe javnih športnih objektov – občina naj bi namreč želela plačilo davka prevaliti na društva.

Občina obljublja boljši razpis

Podžupan Samo Peter Medved obljublja, da bodo napake v prihodnjem razpisu skušali odpraviti, objavili pa ga bodo pravočasno - že oktobra. Podžupan dodaja, da se bo občina lotila tudi izdelave celovite športne strategije.