Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Nacionalni preiskovalni urad izvaja hišne preiskave zaradi sumov kaznivih dejanj goljufije na škodo EU in zlorabe položaja. Oglasili so se tudi na domu nekdanje kmetijske ministrice in predsednice DeSUS-a Aleksandre Pivec.

Preiskovalci NPU-ja preiskave izvajajo na 29 lokacijah na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Koper in Nova Gorica. Specializirano državno tožilstvo namreč 14 fizičnih in eno pravno osebo sumi goljufije na škodo Evropske unije in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar je predpisana kazen od enega do osem let zapora. Pridržan ni nihče. Protipravna premoženjska korist znaša več kot 100.000 evrov.

Vršilka dolžnosti direktorice NPU Petra Grah Lazar je povedala, da je očitana kazniva dejanja ob sodelovanju drugih oseb storila nekdanja odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane: "Je predmetni gospodarski družbi ter nekaterim strokovnjakom pridobila finančna sredstva na javnem razpisu za subvencioniranje projekta na področju razvoja turizma. Trinajst zunanjih strokovnjakov oziroma izvajalcev je osumljenih pomoči pri storitvi kaznivih dejanj, saj bi naj sklenili avtorske pogodbe, pri čemer pa vsega dela naj ne bi opravili skladno s pogodbami."

Obiskali tudi Pivčevo

Kot je znano, je Pivčeva za sodelovanje pri projektu, v katerega jo je po poročanju Radia Slovenija pritegnila nekdanja direktorica Turistične gostinske zbornice Slovenije Klavdija Perger, ki je tudi v preiskavi, prejela okoli 35.000 evrov bruto honorarja, čeprav naj ne bi, tako kot še nekateri drugi sodelujoči, svojega dela opravila v celoti in ravno to naj bi preiskovali tudi kriminalisti.

Političarka Aleksandra Pivec je v spletnem zapisu potrdila, da so preiskovalci obiskali tudi njen dom v povezavi s projektom Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem. Kot je znano, naj bi za sodelovanje prejela 35 tisoč evrov plačila, a naj bi revizorji dvomili v količino opravljenega dela in njeno avtorstvo. Pivčeva očitke zanika in izraža željo, da bi se strokovna in neodvisna preiskava, ki poteka korektno, čim prej končala in da bo sume nezakonitih dejanj ovrgla. Ob tem dodaja, da je z družino zaradi preteklega ministrskega dela deležna groženj in pritiskov ter diskreditacij z namenom, da se jo odstrani iz političnega prostora.

Preiskovalci so obiskali tudi Turistično gostinske zbornice Slovenije, kjer so nam preiskavo potrdili, a na komentar še niso pripravljeni.

Portal Necenzurirano pa navaja, da naj bi bili med ovadenimi še nekdanja direktorica Turistične gostinske zbornice Slovenije Klavdija Perger, dekan brežiške fakultete za turizem Boštjan Brumen in predavateljica na portoroški Turistici Maja Uran Maravič.

Policija podatkov o preiskovancih ne razkriva.