Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Svetniki zavoda Srednje šole za oblikovanje Maribor so na včerajšnji seji med drugim obravnavali dopis Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport glede aktualnega dogajanja na šoli. Kot je znano, je ravnateljica v zadnjega pol leta odpustila tri zaposlene, kar je sprožilo oster odziv Sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ. V dopisu naj bi šlo za očitke enega izmed odpuščenih, sicer sindikalnega zaupnika. Seja pa je bila v tej točki zaprta za javnost.

Sejo so zaprli zaradi zakonodaje o varovanju osebnih podatkov. Avtor očitkov v obravnavanem dopisu, odpuščeni sindikalist Dejan Paska, pa nam je povedal, da je ministrstvo opozarjal o slabi organizaciji celotnega vzgojno izobraževalnega procesa, zlorabi video nadzora, korupcijskih tveganjih, povezavah znotraj določenih vodstvenih funkcij in o domnevnih ponarejanjih listin.

Dopis naj bi obravnavali tudi protikorupcijska komisija, urad za nadzor proračuna in inšpektorat za delo, kar je vplivalo tudi na razpravo svetnikov zavoda. Predsednik Boštjan Petučnik je povedal, da je stališče sveta zavoda, naj o zadevi zadnjo rečejo pristojne institucije.

Vzrok nesoglasij med ravnateljico Nadjo Jager Popovič in sindikatom SVIZ so odpovedi zaposlitve trem zaposlenim, nazadnje profesorici Cvetki Hojnik. Po ravnateljičino so vsi kljub opozorilom kršili pogodbe o zaposlitvi, po mnenju sindikata pa naj bi ravnateljica izvajala čistko med kritiki. Sejo je moral ob zaprtju sicer zapustiti tudi predsednik območnega odbora sindikata SVIZ Boris Radosavljevič. Po njegovem nezakonito.
"Očitno se gonja proti sindikatu nadaljuje. V njej sodeluje očitno tudi predsednik sveta zavoda. Mi se bomo seveda obrnili na institucije," nam je povedal.

Po besedah predsednika svet zavoda pomislekov o delu ravnateljice nima. Podobno kot svet zavoda pa tudi ravnateljica Nadja Jager Popovič komentar očitkov prepušča pristojnim institucijam.

Seje se je udeležilo tudi 11 profesoric iz 60 članskega kolektiva, a za medije niso spregovorile. Sicer pa naj bi v delu kolektiva vladal strah pred odpuščanjem in povračilnimi ukrepi, o čemer so mediji že poročali.