Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

14 mariborskih mestnih svetnikov je prisluhnilo civilni pobudi »Za pravično delitev prometnega bremena« in zahtevalo sklic izredne seje o ukinitvi prometa na obnovljenem delu Koroške ceste čez Glavni trg. Ta je po njihovem v nasprotju z odločitvami mestnega sveta in obljubami županstva, preusmerjen promet pa poslabšuje bivalne razmere v okoliških ulicah.

V civilno pobudo so povezani predvsem stanovalci okoliških ulic, kjer je tudi veliko izobraževalnih in drugih ustanov. V spletni peticiji jih je podprlo 445 podpisnikov. Predstavnik Rudi Klajnšek pravi, da je župan problematiko želel uvrstiti na redno sejo, a s svojimi popravki predlaganega gradiva:

"V tem smislu je potem prevladalo, da gremo na izredno sejo, kjer pač župan mora sprejeti dnevni red takšen, kot je predlagan."

Župan Saša Arsenovič odgovarja, da je imel namen razpravo izvesti normalno in da zahtevo preučuje. Prometne težave si zaslužijo razpravo, a potrebe po izredni seji ne vidi.

Sejo lahko skličejo tudi sami

Če je ne bo sklical, jo lahko svetniki organizirajo sami. Zahtevali bodo vzpostavitev umirjenega prometa na Koroški cesti, ureditev okoliških ulic v skladu s celostno prometno strategijo, ob načrtovani obnovi Lenta pa odprtje Koroške za ves promet, pravi prvopodpisani svetnik Miha Recek:

"Žalostno je, da se mora civilna iniciativa posluževati takšnih restriktivnih prijemov, kot je izredna seja, kajti vemo, da so izredne seje v mestnem svetu zelo redke. Tu se pač vidi, da župan nima posluha do tistih ljudi, ki si želijo tistega, kar je prej obljubljal."

Pod zahtevo za sklic izredne seje so ob Mihi Recku podpisani še mestni svetnice in svetniki Stojan Auer, Primož Juhart, Zdenka Križanič, Matic Matjašič, Breda Čepe Vizjak, Danijela Šerbinek, Dragica Mlinarič, Jožef Škof, Ljubica Jančič, mag. Vilijem Pozeb, Milan Mikl, Tatjana Fetahi in Željko Vogrin.

Tunel ali obvoznica?

Občina želi prometne težave rešiti z gradnjo predora, a je do tega po mnenju Recka še daleč. Županu očita tudi osebne ambicije, saj ima na območju, bogatem z gostinskimi lokali, tudi sam gostilno in hotel.

Župan pa pravi, da je cilj splošna revitalizacija mestnega jedra. Projekt je nagradil tudi Inštitut za politike prostora.