Odstotek starejših v Sloveniji je vsak dan višji, zato je tem bolj pomembno, da se na starost pripravi vsak prebivalec sam ob tem pa mu pomaga tudi država s sistemskimi spremembami. Že dolgo pričakujemo zakon o dolgotrajni oskrbi. A vsi odločevalci žal niso zmogli končne politične volje, da bi bil zakon udejanjen, ugotavljajo udeleženci spletne konference v Domu upokojencev Ptuj.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay


Zakon bo vsekakor moral zagotoviti stabilen, dolgoročno vzdržen sistem, ki bo upravičencem omogočal kakovostno, dostojno in varno življenje, pravi direktorica Doma upokojencev Ptuj Vesna Šiplič Horvat: »In le na ta način, bodo lahko vsi tisti, ki pomoč potrebujejo, imeli tudi možnosti, da bodo te storitve dobili na mestu, kjer si bodo to želeli in si bodo to lahko po enakem merilu tudi privoščili.«

Res pa je tudi, da zakon sam po sebi ne bo rešil nakopičenih težav v socialno varstvenih zavodih, kot sta pomanjkanje zmogljivosti za oskrbo starejših in kadrovska podhranjenost. Zato je toliko bolj dobrodošel najnovejši projekt Sodobna oskrba starejših, ki ga bo izvajal ptujski dom upokojencev s partnerji. »V okviru projekta se izvajajo nove storitve v skupnosti. To so ohranjanje in izboljšanje samostojnosti, krepitev avtonomije posameznika, centralna priprava zdravil, spremljanje telesnih aktivnosti, podpora pri dnevnih opravilih, kmalu pa bomo ponujali tudi e – oskrbo in možnost prevoza,« pravi vodja projekta Andreja Potočnik in dodaja, da bodo storitve v času trajanja projekta – do leta 2022 - brezplačne.

Z Zdravstvenim domom Ptuj dom starostnikov že zdaj zelo dobro sodeluje, še dodaja direktorica doma: »saj nam zagotavlja zdravnika vsak dan, od ponedeljka do nedelje, da obišče in pregleda vsakega stanovalca, ki je nastanjen v rdeči coni.« Vseh 24 ur pa je prisotna tudi diplomirana medicinska sestra. Tudi sodelovanje z bolnišnico je odlično: »Noben stanovalec, ki je potreboval bolnišnično oskrbo, ni ostal brez nje,« še pravi Vesna Šiplič Horvat.