V Planinskem društvu Maribor Matica praznujejo letos stoletnico delovanja, hkrati pa mineva tudi 120 let od rojstva Ivana Šumljaka, njihovega predanega člana markacista, ki je tudi idejni oče Slovenske planinske poti. Ker je za ohranjanje planinskega in gorskega sveta potrebnega vedno več truda, so jubilejno leto zaznamovali tudi z današnjo zasaditvijo drevesa na vstopni točki Slovenske planinske poti.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


Prireditve ob stoletnici društva so v teku, vrstijo se pohodi in izleti, pripravljajo pa tudi svečano akademijo v Narodnem domu, kjer je bilo to društvo tudi ustanovljeno in sicer 6. junija 1919.
»Društvo je bilo ustanovljeno kot odgovor na nemška planinska društva, ki so takrat delovala na tem območju. Delovanje ni bilo samo rekreacijsko, ampak tudi narodno zavedno
pravi podpredsednica Planinskega društva Maribor Matica Špela Recer.

Idejni oče Slovenske planinske poti, ki pelje od Maribora do morja, je bil Ivan Šumljak, danes pa so prav ob njenem izhodišču pod Pohorjem zasadili lipo. Z gradnjo obvoznice se bo začetek poti premaknil nekoliko bolj v Pohorje, v društvu pa upajo:

»da bo to območje tudi primerno označeno, da bo tu stala klopca in pa vodil do vznožja Pohorja tudi kakšen drevored,« pravi član Robert Gostinčar.

Društvo razpisuje izlete za vse starosti, pomemben del njihovega delovanja pa je tudi varstvo narave, dodaja Recerjeva: »Treba je čuvati naravo za prihodnje generacije

Zlata doba društva je bila v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so imeli 4000 članov, ko so se ustanovila še druga manjša društva, pa je njihovo število padlo na današnjih 600 članov.