Le še nekaj dni nas loči od začetka novega šolskega leta in šolske poti bodo kmalu polne otrok. Zato so se tudi letos na Avtomoto zvezi Slovenije odločili za preventivne akcije s tradicionalnimi obiski maskot po različnih slovenskih krajih. Otroci so jih pričakali tudi v Hočah, kjer so se z maskotami in drugimi zadolženimi za varnost v prometu, sprehodili ob hoških prometnicah.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Kampanija »Še 365 dni« z odštevanjem dni do začetka pouka voznike in druge udeležence v prometu po vsej državi opozarja, da se s koncem počitnic otroci vračajo na šolske poti. Vodja varne mobilnosti pri Avtomoto zvezi Slovenije Erik Logar: »Mi si želimo, da bi bili vozniki vseh 365 dni pozorni na otroke, namreč moramo vedeti, da so otroci včasih razposajeni, obenem pa jih moramo vzgajati in opozarjati, da so ranljivi v prometu.« Zato s tovrstnimi akcijami prispevamo k cilju - nič smrtnih žrtev na šolskih poteh: »Premalokrat se pogovarjamo tudi o težje poškodovanih v prometu, kar seveda zelo vpliva na življenje posameznih družin,« dodaja Erik Logar.

Lani so bili na območju Policijske uprave Maribor otroci udeleženi v 91 prometnih nesrečah, v petnajstih kot pešci, v sedemnajstih pa kot kolesarji, kjer je en otrok umrl, eden pa je bil huje poškodovan. »V letošnjih prvih sedmih mesecih, se je zgodilo 32 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi otroci, v treh so bili udeleženi kot pešci, v dvanajstih pa kot kolesarji. Želel bi opozoriti na to, da v precejšnjem deležu nastopajo kot povzročitelji prometnih nesreč. Zelo nazoren je ravno prikaz, da so bili v dvanajstih prometnih nesrečah, ko so bili udeleženi v nesreči kot kolesarji, v kar osmih prometnih nesrečah bili udeleženi kot povzročitelji,« pravi Boštjan Koletnik s Policijske uprave Maribor.

V prvih šolskih dneh lani ni bilo poškodovanih, policisti pa nadzor za večjo varnost otrok v prometu izvajajo vse šolsko leto. Otroci iz hoškega vrtca so veselo sprejeli AMZS maskoti, ki sta jih popeljali po pločniku in čez cesto pri semaforju ob prometnem križišču. Kaj torej storimo, ko na semaforju gori rdeča luč? »Čakamo in se podamo čez prehod za pešce, ko zasveti zelena,« povedo otroci. Kampanijo bo AMZS izvajala tudi v Slovenskih Konjicah, Ravnah na Koroškem, Moravčah, Postojni in še marsikje.