Nova podoba Glavnega trga in Koroške ceste v Mariboru, ki so ju v uporabo dobili predvsem pešci in kolesarji, je med občani dobro sprejeta. Zvečer je prvi prižig luči na trgu in pa vklop fontane pričakalo več tisoč ljudi.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


V preteklih dneh se je sicer nekoliko zataknilo pri montaži svetilk in pa pri testu fontane, ko se je zaradi težav z odtokom voda razlivala po površini za pešce. A konec dober, vse dobro – sinoči ob 21. uri, so po ulični predstavi v sklopu Festivala Lent, prižgali luči in vklopili fontano:
»Arhitekturno je trg zelo lep, kaže videz urejenega mesta. Prav bi bilo, da bi uredili tudi stavbe ob njem, njihova pročelja. Želim, da bi služil svojemu namenu. V redu je tudi, da ni več prometa na njem. Trg je zdaj lep, svež, do izraza pride tudi spomenik,« so povedali obiskovalci.

Trg je namenjen vsem nam, je v nagovoru poudaril mariborski župan Saša Arsenovič, obnovo trga so delala slovenska podjetja z našim, slovenskim znanjem, ob tem pa je spomnil tudi na arhitekta Jako Bežana in Aleša Žnidaršiča, podžupana Gregorja Reichenberga, ki je usklajeval zadeve. Pred petnajstimi leti se je zgodba začela, zapeljal jo je Stojan Skalicky, zato se je javno zahvalil tudi njemu: »Otvoritev obnovljenega trga in Koroške ceste je zelo pomembno sporočilo, da se tu ne ustavljamo, ampak gremo naprej. Nadaljujemo obnovo Vojašniškega trga, Sodnega stolpa, na simbolni ravni ustvarjamo to, kar Maribor zna in zmore. Ljudje so ponosni, čutijo spremembo na bolje,« je v nagovoru povedal župan. Na mariborski občini nadaljujejo tudi z drugimi pomembnimi investicijami, kot so obnova Vojašniškega trga, Sodnega stolpa, Dravske promenade in še nekaterimi.