Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Mariborska občina je v zaključni fazi razpisa, s katerim bo letos sofinancirala obnove fasad in fasad s strehami stavb, ki so vpisane v register nepremične kulturne dediščine in so znotraj širšega območja mariborskega mestnega jedra. Tako želijo ob javnih vlaganjih v infrastrukturo k obnovam spodbuditi tudi zasebnike, saj so takšne obnove kompleksnejše in dražje od običajnih.

Na 200 tisoč evrov vreden razpis mariborske občine je prispelo 27 vlog za 26 stavb. Zaradi omejenih sredstev so jih izbrali 12, pojasnjuje podžupan Gregor Reichenberg: "Če bi se odločili, da bi vsem primaknili nekaj zraven, bi to bilo v nekem zanemarljivem znesku, zato smo se odločili napraviti en izbor objektov, ki imajo neko večjo signifikantno noto, torej objekti, ki so bolj prezentni v mestu, kakor tisti, ki so skriti nekje v ulicah, mimo katerih le greš."

Ponekod je občina tudi etažni solastnik, v ta namen pa bo 200 tisoč evrom iz razpisa dodala še 125 tisočakov. Obnove pozdravlja tudi direktor mariborske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Srečko Štajnbaher - opaža, da se ob finančnih spodbudah tudi med lastniki pojavi interes po obnovi.

Zanimalo nas je tudi mnenje investitorjev. Upravniško podjetje Staninvest je bilo v imenu etažnih lastnikov na razpisu uspešno s šestimi prijavami. Rok za končanje del, 15. november, ocenjujejo kot dokaj kratek, a kljub temu načrtujejo pravočasno končanje obnov.

Na občini upajo, da bodo obnovljene stavbe skupaj z občinskimi infrastrukturnimi projekti, kot je obnova Glavnega trga in dela Koroške ceste, privabile tudi vsebine, ki bodo oživile mestne ulice. Razpis želijo v prihodnje še razširiti, dodaja podžupan Reichenberg.

Na pomen urejanja mestnega jedra pa opozarjajo tudi na Zavodu za turizem Maribor - Pohorje.