Foto: Arhiv avtorja/Civilna pobuda RT38
Foto: Arhiv avtorja/Civilna pobuda RT38

Člani mariborske civilne pobude, ki nasprotujejo umestitvi 18-nadstropne stolpnice na območje ob izteku Koroškega mostu v občinski prostorski načrt, so se sestali s predstavniki občine in Mestne četrti Koroška vrata. Do dogovora ni prišlo. Čeprav pa je občina pomisleke v postopku javne razprave že zavrnila, so njeni predstavniki zdaj napovedovali nadaljevanje dialoga in možnost usklajevanja.

18-nadstropna stolpnica na robu vodovarstvenega območja, kjer prevladujejo družinske hiše in narava, bi sosesko obremenila tako z estetskega, kot ekološkega in bivanjskega vidika, pravi eden izmed stanovalcev Gregor Lednik:

»Pričakujemo od občine to, da se bo ta gradnja, P+18, izvzela iz tega občinskega prostorskega načrta in da se bo potem v kompromisu in dialogu z lokalnim prebivalstvom, mestno četrtjo in vsemi, ki na tem območju živimo in bivamo, ter sobivamo, našel določen kompromis.«

Dvomijo tudi v zagotovila, da je projekt strokovno ustrezen in v skladu z urbanistično zasnovo, ki ob robovih mesta predvideva višje stavbe. Občina pa je na pomisleke, da pred javni postavlja zasebni interes, prvič odgovorila, da tukaj ne bo luksuznih stanovanj, temveč bo investitorja, bližnje podjetje Meltal, katerega odziv še čakamo, obvezala h gradnji sicer zasebnega študentskega doma, a so številni o tem podvomili. Podžupan Gregor Reichenberg o možnosti kompromisa:

»To je zdaj veliko vprašanje, ki ga bomo z dialogom odkrili. Ali je za njih morda sprejemljivo le 16 nadstropij ali pa nič. Vsekakor pa govorimo o vsebini, ki pa je izključno le študentski dom.«

Dodaja, da bi podrobnosti dodatno opredelili v kasnejšem podrobnem prostorskem načrtu in javnem arhitekturnem natečaju. Podporo stanovalcem je izrazilo tudi več članov in predsednik sveta Mestne četrti Koroška vrata Damir Orehovec ter mestni svetnik Igor Jurišič.

Priprava krovnega občinskega prostorskega načrta je sicer v sklepni fazi – po uspešnem prvem branju naj bi ga svetniki dokončno potrjevali oktobra.