Protestni plakati na Koroški cesti v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Protestni plakati na Koroški cesti v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska občina je na današnji dražbi našla kupca za 6 dotrajanih nepremičnin na obnovljenem delu Koroške ceste v starem mestnem jedru. Gre za zgodovinske stavbe, zgrajene proti koncu 19. stoletja. Na tamkajšnjih vhodih in izložbah so se zaradi tega pojavili protestni plakati.

Za štiri občinske poslovne prostore in dve stanovanji v lasti medobčinskega stanovanjskega sklada in njegovih občin ustanoviteljic sta se potegovali podjetji ADM Invest iz Ljubljane in Drava promet nova, ki je ponudilo največ denarja. Direktorica stanovanjskega sklada Irena Španinger:

"Mi smo veseli, da so se te nepremičnine v paketu danes tudi prodale. Zadovoljni smo z izkupičkom. Bil je višji, kot je bila izklicna cena. Ta je bila 396.000 evrov, dobili pa smo 405.000 evrov, tako da upamo in verjamemo, drugače se takšnega posla niti ne bi lotili, da bo novi najemnik, zdaj ko bo večinski lastnik, pristopil k obnovi."

Dražitelji pred mikrofon niso želeli. Je pa predstavnik ADM Investa poslovno priložnost ocenil kot dobro zaradi lokacije in urejene okolice, a je bila končna cena zaradi potrebne obnove previsoka.

Predstavniki podjetja Drava, ki en lokal že več let najema za potrebe pekarne, pa so se zanimali le zanj, a so zaradi prodaje nepremičnin v paketu kupili vse. Obnovili jih bodo, ohranili razmerja z dosedanjimi najemniki, v praznem lokalu na Koroški cesti 6 pa načrtujejo majhno trgovino.

A posel še ni sklenjen, prodajalci lahko od podpisa pogodbe še odstopijo. Stanovanjski sklad se s prodajo strinja, na odziv mariborske občine pa še čakamo.

Civilna pobuda protestira

Civilna pobuda medtem s plakati opozarja, da občina privatizira neprecenljivo kulturno dediščino. Pojavljajo pa se tudi kritike, da je območje od izselitve več nevladnikov kulturno vse revnejše.