Foto: Televizija Maribor/Franja Pižmoht
Foto: Televizija Maribor/Franja Pižmoht

Mariborska občina je dala v javno razgrnitev predlog Občinskega programa varstva okolja do leta 2030. Predvideva več kot sto ukrepov na področju podnebnih sprememb, okolja in biotske raznovrstnosti, kakovosti tal, vodá in zraka, krožnega gospodarjenja, trajnostne rabe prostora in varstva pred drugimi okoljskimi tveganji.

Strateški okoljski cilji mariborske občine so bili v preteklosti le delno doseženi, piše v dokumentu. Najuspešnejše je bilo ozaveščanje, težavno pa je bilo nezadostno financiranje in kadrovanje. Veliko je tudi nerešenih bremen iz preteklosti.

Področja so prepletena, zato je predvidena usklajena realizacija. Do leta 2025 bi iz različnih virov potrebovali skoraj 84 milijonov evrov. Med ukrepe spadajo tudi posodobitev javne razsvetljave, revitalizacija degradiranih območij, posodobitve kanalizacijskega in vodovodnega omrežja, širitev zelenih območij in novelacija prometne strategije.

Vabijo k oddaji predlogov

Dokument je v postopku javne razgrnitve. Občina pričakuje predloge javnosti. Kot primer navedimo pomislek organizacije Ekologi brez meja, ki pogreša ambicioznejše ukrepe s področja družbe brez odpadkov, na primer pri izvedbi prireditev, pravi Katja Sreš:

"V tem načrtu ni niti besede o turizmu, prireditvah, ki vemo, da proizvajajo ravno tako odpadke. In ravno prireditve v Mariboru so tiste, ki delajo na tem področju dobro. V Mariboru imamo namreč kar dve slovenski 'zero waste' prireditvi, ki ločeno zbereta več kot 90 odstotkov vseh odpadkov in jih tudi vsako leto zmanjšujeta. Tako da tukaj bi si želeli še več povezovanja, še več vključevanja občanov."

Predloge zbirajo do 22. januarja, potem pa bodo podrobnosti programa komentirali tudi občinski predstavniki.

Povabilo in dokument sta dostopna na povezavi: https://www.maribor.si/povezava.aspx?id=291&pid=18552.