Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Mariborski mestni svetniki so v prvem branju sprejeli občinski prostorski načrt, na katerega mesto čaka že več kot dve desetletji. Maribor je med redkimi občinami, ki ustreznega prostorskega načrta še nimajo, zaradi česar prihaja do številnih nejasnosti, ki ovirajo razvoj, pravi občinsko vodstvo. Predlog pa je, kljub temu, da je prestal prvo odločanje, naletel na številne kritike in pobude.

Največ kritik je letelo na proces javne razgrnitve, ki tudi prek spleta sicer poteka še do nedelje, a je bil po mnenju več svetnikov preskromen in zato ni omogočal ustrezne seznanitve z obsežnim gradivom. Odgovor vodje Sektorja za urejanje prostora Maje Reichenberg Heričko:

"Mestna občina maribor je predvidela trajanje javne razgrnitve 5 tednov, kar je več kot obveznih 30 dni. V času javne razgrnitve smo že izvedli 4 javne obravnave, kar pomeni, da torej nismo zgolj sledili minimalnim zakonskim obvezam, ampak smo jih presegli."

Doslej so prejeli okoli 370 pripomb občanov, ustrezno bodo obravnavali vse, obljubljajo. So pa predlog pripravili na osnovi starejših strokovnih podlag, zato razumejo, da je za številne premalo ambiciozen. Prioriteta je namreč sprejetje temeljnega dokumenta še pred iztekom mandata. Podžupan Gregor Reichenberg:

"Jaz gledam OPN kot živ dokument, tako je tudi zamišljen. V naslednji rundi, če lahko tako rečem, mora biti OPN bolj razvojno naravnan, začeti moramo od začetka in prepričan sem, da lahko to v naslednjih štirih letih tudi naredimo."

Svetniki so kritizirali tudi podrobnosti. V Listi Franca Kanglerja na primer umeščanje stanovanj na območje nekdanjega motela ob Mariborskem jezeru, kjer si krajani želijo narave in rekreacije. V Listi za pravičnost in razvoj pa nasprotujejo sežigalnici odpadkov. Stojan Auer:

"O tem, kako bodo živeli občani v bližnji okolici sežigalnice, ne more odločati mestni svet, ampak naj odločajo občani sami, zato v LPR napovedujemo, če boste takšen akt sprejeli, da bomo začeli postopek za izvedbo referenduma."

Župan je pojasnil, da bodo specifični projekti predmet podrobnejšega načrtovanja in odločitev mestnega sveta v prihodnosti.