Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Slovenskobistriški grad je v lasti države, a si Občina Slovenska Bistrica že nekaj časa prizadeva, da bi postala njegova lastnica. Ministrstvo za kulturo se strinja z brezplačnim prenosom gradu Slovenska Bistrica pod pogojem, da občina v naslednjih 15. letih izvede določena investicijska vlaganja.

Na zadnji seji občinskega sveta so se svetniki strinjali z brezplačnim prenosom kompleksa gradu v last občine Slovenska Bistrica. Župan dr. Ivan Žagar: "To pobudo smo že večkrat dali. Država minimalno vlaga v grad, mi pa se, ker nismo lastniki, ne moremo prijavljati na razpise."

Prenos lastništva gradu - s knjigovodsko vrednostjo 463 tisoč evrov - z države na Občino Slovenska Bistrica je pomemben korak pri zagotavljanju nujnih sanacijskih del, ki bodo omogočila ohranjanje tega pomembnega kulturnega spomenika.

Svetniki so podprli tudi Projekt obnove gradu, katerega namen je zaščita in ohranjanja kulturnega spomenika, ter interes za njegov razvoj kot osrednjega umetnostnega, razstaviščnega, prireditvenega in protokolarnega objekta ter širjenje njegove prepoznavnosti tudi v širšem okolju.