Foto: Google Maps/Google
Foto: Google Maps/Google

Med najbolj izpostavljenimi temami četrtkove seje mariborskega mestnega sveta bo drugo branje nove ureditve upravljanja garažnih hiš in začasnih parkirišč.

Občinsko podjetje Mestne nepremičnine bi prevzelo 11 upravljanje začasnih parkirišč, med drugim parkirišč na Razlagovi ulici ob občinski stavbi, pod Titovim mostom, ob starih zaporih pri Evroparku in pri Dvorani Tabor ter dotrajani garažni hiši na ulici Pohorskega odreda.

Načrtovane so obnove degradirane infrastrukture, pa tudi uvedbe parkirnin, kar je na februarski seji sprožilo burno razpravo. Cene bodo nižje od prvotnih predlogov, obljublja župan Saša Arsenovič:

“Še enkrat smo preverili in skušali se odzvati na vse pobude, ki so bile na prvem branju na mestnem svetu. Predvsem smo upoštevali kategorijo stanovalcev, uporabnikov objektov, upokojencev, športnikov, tako da mislim, da smo res našli eno rešitev, ki je do uporabnikov prijazna in bo mesto tudi skozi to nekoliko lepše.”

Predlagane urne postavke se gibljejo med 40 in 80 centov. Dnevno parkiranje bi večinoma stalo 2 evra in pol, na velikem parkirišču pri Dvorani Tabor pa 10, z dvema izjemama: med prireditvami bo cena parkiranja poltretji evro, parkirišče pa bo namenjeno tudi sistemu Park + Ride.

“2,5 evra na dan bo potem parkirnina in enako se zgodi, če nekdo pride v mesto in je parkirna ura 40 centov, ki jo plačaš prvih 6 ur, od 7. ure naprej pa se šteje 2,5 evra za cel dan, kar pomeni, da bo od tam mogoče z uporabo javnega prevoza nadaljevati pot kamorkoli v mesto,” pojasnjuje župan.

Na vseh parkiriščih so predvideni tudi dolgoročni najemi: mesečni bi stal med 12,5 in 55 evrov, letni pa med 135 in 594 evrov. Mestni svetniki bodo sicer cenik potrjevali ločeno od sprememb odlokov, ki bodo uvedle omenjeni nov model upravljanja parkirišč.