Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V aktualnih izrednih razmerah je še posebej zahtevno delo socialnih oskrbovalk, ki opravljajo pomoč na domu in vsakodnevno požrtvovalno vstopajo v domove najranljivejše skupine. V mariborskem Centru za pomoč na domu so storitve omejili zgolj na najnujnejša opravila uporabnikom, ki so odvisni od nege in pomoči. Kar nekaj uporabnikov se je pomoči oskrbovalk – tudi zaradi strahu pred okužbo, odpovedalo.

Pri delu dosledno upoštevamo vse zahtevane in predpisane varnostne ukrepe, zagotavlja direktorica mariborskega Centra za pomoč na domu Barbara Žgajner: "V tem sklopu smo omejili obiske na domu uporabnikom na najnujnejša opravila - se pravi zagotavljamo nege, hodimo po najnujnejše stvari v trgovino, lekarno."

Še pred nekaj tedni so oskrbovalke pomagale več kot 700 uporabnikom na njihovih domovih, zdaj je ta številka precej nižja, pravi Barbara Žgajner: "V tem času beležimo precej odpovedi uporabnikov. Trenutno jih imamo približno 140. Kot razlog pa navajajo strah pred morebitnimi okužbami ali oziroma pomoč svojcev v času epidemije, kar pomeni, da trenutno naše pomoči ne potrebujejo." Skoraj prepolovljeno je tudi število oskrbovalk: "Na terenu imamo trenutno 24 socialnih oskrbovalk in oskrbovalca, približno 41 delavcev je odsotnih."

Kar zadeva zaščitno opremo, ki jo pri delu z ranljivo skupino potrebujejo oskrbovalci, direktorica Žgajnerjeva ugotavlja, da je imajo še za nekaj dni, a kot dodaja: "V kolikor in napoveduje se, da bodo ti ukrepi še nekaj časa trajali, da nam bodo zaloge hitro pošle, glede na to, da je več kot 100-odstotno povečana poraba zaščitnih sredstev," še pravi Žgajnerjeva.

To pa bi prineslo krnitev pomoči na terenu, ki se tudi v danih razmerah kaže kot nepogrešljiva.