Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborska občina je objavila razpis za sofinanciranje kulturnih projektov za leto 2020. Sofinanciranja bodo deležni projekti s področja uprizoritvene, glasbene, vizualne in intermedijske umetnosti, knjige, kulturne dediščine ter filma in avdiovizualnih dejavnostI. Razpis je bil zadnja leta po mnenju kulturnikov vselej objavljen prepozno, šele sredi razpisnega leta, zaradi česar so imeli številne težave. Ob tokratni zgodnejši objavi pa upajo, da bodo sredstva prejeli pravočasno.

Čeprav številni kulturni ustvarjalci projekte pripravljajo več mesecev vnaprej, so pogodbe za sofinanciranje zadnja leta dobivali šele sredi tekočega leta, saj so razpisi zamujali, postopki pa so bili dolgotrajni, kar jih je puščalo v finančni negotovosti. Večino aktivnosti so zato izvajali v drugi polovici leta, kar pa je privedlo do zasičenosti ponudbe. Letošnja zgodnejša objava razpisa je korak v pravo smer, a še ni dovolj, pravi direktorica Pekarne Magdalenske mreže Urška Breznik. Pomembno je namreč tudi to, da bodo pravočasno zaključeni vsi postopki.

Za kulturne projekte je v prihodnjem proračunu na voljo dobrih 288 tisoč evrov, kar je za 6 tisočakov več kot lani. Posamezen projekt lahko prejme največ 10,000 evrov, sofinanciranje pa lahko znaša do 70 odstotkov upravičenih finančnih odhodkov, sporočajo z mariborske občine.

2-odstotno povišanje sofinancerskih sredstev je dobrodošlo, a manj od 5 odstotkov, kot je zapisano v Lokalnem programu za kulturo, h kateremu se je zavezala mariborska občina, pa še opozarjajo kulturniki.