Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Arhitekti, ki spreminjajo projekt prenove osrednje enote Mariborske knjižnice, so vodstvu mariborske občine predstavili prostorsko rešitev. Kljub temu da je župan Saša Arsenovič novelacijo projekta predstavil že lanskega marca, na občini zagotavljajo, da vse poteka v skladu s pričakovanji. Dokončne načrte naj bi arhitekti končali še letos, gradnja pa bi se po izdelavi dokumentacije in pridobitvi ustreznih dovoljenj lahko začela leta 2021, pravijo na občini. Uslužbenci knjižnice pa bodo morali do takrat potrpeti v dotrajani zgradbi.

Namesto obnove rušitev in dodatne vsebine

Čeprav je projekt obnove knjižnice pripravljen že več kot deset let, je prejšnje županstvo zaradi pomanjkanja denarja iskalo alternativno rešitev, aktualno županstvo pa se je odločilo projekt spremeniti. Obnova bi zdaj obsegala rušitev knjižnice in gradnjo novega poslopja s knjižnično kletjo, obnovo Rotovške kleti in pisarniške stavbe ter ureditev povezav Rotovškega trga z Gosposko in Lekarniško ulico. V novem kompleksu bosta gostovala tudi art kino in del Umetnosntne galerije Maribor, pravi podžupanja Alenka Iskra. V prihodnjih dneh bodo z arhitekti in uporabniki knjižnice začeli snovati podrobnejše načrte.

Evropskega denarja najbrž ne bo

Projektno dokumentacijo naj bi dokončali letos, gradnjo pa bi lahko začeli prihodnje leto. Dopolnitev projekta bo občino stala okoli 700 tisoč evrov, vrednost investicije pa še ni znana. Ustreznih evropskih razpisov za sofinanciranje najbrž ne bo, podžupanja pa še vedno računa na obljubljeno državno pomoč okoli 1,7 milijona evrov. Bo pa morala občina ministrstvu predložiti dober projekt z izdelano finančno konstrukcijo.

Razmere v dotrajani stavbi nemogoče

Knjižničarke bodo do obnove delo nadaljevale v dotrajanih prostorih, v katere občina zaradi napovedane prenove ne vlaga že vrsto let. Direktorica Dragica Turjak na neustrezne razmere opozarja že vrsto leto, težave pa se sčasoma še povečujejo in kopičijo, zato po njenem z obnovo ne gre odlašati. Občina pa bo v času gradnje morala poiskati še začasne nadomestne prostore.