Na mariborski občini so se odločili, da bodo celovito obnovili Langerjevo vilo na Mladinski ulici 29 in ji dali nove vsebine. V last jo je občina dobila po sklenjeni menjalni pogodbi s podjetjem Terme Maribor in je zdaj 90 odstotna lastnica, nad preostalim delom objekta pa izkazuje lastninsko pravico Zveza mariborskih športnih društev Branik.

Foto: MMC RTV SLO/Občina Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Občina Maribor

Idejna zasnova je tik pred dokončanjem, ko bo končana, bodo javnost tudi obvestili o predvideni investiciji: »Predvidena je tudi odstranitev prizidka, saj predstavlja črnogradnjo, vrednost same obnove pa bo znana v kratkem, še v tem mesecu,« pravi podžupan Samo Peter Medved. V idejni zasnovi je predvidena tudi vzpostavitev večnamenske dvorane:
»Tudi z manjšim odrom, ki bo v prvi vrsti namenjena dejavnostim mestne četrti, športnim dogodkom, sprejemom, pa tudi družabnim dejavnostim v kavarni, ki bo imela notranji in zunanji del,« dodaja podžupan.

Tako bo ta prostor dobil popolnoma drugo dinamiko, kot jo ima danes. Langerjeva vila je bila po propadu športnega centra Pohorje v zelo slabem stanju, preučili pa so tudi možnosti, da bi vanjo premestili sedež mestne četrti Koroška vrata. »Seveda pa bo ta objekt namenjen tudi športom, Zveza mariborskih športnih društev Branik je 10 odstotni solastnik, Športna zveza in Olimpijski komite bi tu lahko našla svoj prostor…«

Pri prenovi Zahodne tribune Ljudskega vrta želijo v zahodnem delu vzpostaviti še promenado med Gregorčičevo ulico in Mladinsko cesto z dvignjenim prehodom in dati celotnemu prostoru lepši videz. Vilo je namreč leta 1843 zgradil glažutar Jožef Langer, ta češki industrialec pa je v svoji oporoki izrazil željo, da bi bil park okoli vile dostopen vsem občanom za oddih in razvedrilo.