OŠ Tabor I. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
OŠ Tabor I. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska občina ta čas obnavlja več osnovnih šol. Večinoma gre za manjše naložbe, ki bodo predvidoma končane do začetka šolskega leta. V dveh primerih pa gre za večji, dolgotrajnejši investiciji: obnova OŠ Franceta Prešerna teče po načrtih, šole Tabor I pa je zastala.

Največja obnova že od lani poteka na Osnovni šoli Franceta Prešerna, kjer dograjujejo telovadnico in urejajo zunanje vadbene in igralne površine, pravi Ferdo Jehart iz Službe za razvojne projekte in investicije:

"Trenutno se na objektu izvajajo zaključna dela na fasadi, vzporedno pa tudi poteka obnova v notranjosti, tako v smislu urejanja inštalacije, kakor tudi začetek končne obdelave sten in stropov."

Po zagotovilih občine gradnja za zdaj poteka v skladu s časovnim in finančnim načrtom. Za 2,3 milijona evrov ob skoraj polovičnem sofinanciranju države jo bodo – če bo vreme pozimi ugodno – končali do aprila.

Tabor I še brez gradbenih odrov

Do prihodnjega poletja nameravajo končati tudi energetsko sanacijo Osnovne šole Tabor 1, kjer pa so za zdaj izvedli le pripravljalna dela, saj se občina med pripravo projekta ni uskladila z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Na občini napovedujejo, da bodo arhitekturno podobo fasade prilagodili do konca septembra, dela pa bi začeli oktobra. Kaj to pomeni za finančno konstrukcijo – zdaj je ob četrtinskem sofinanciranju države ocenjena na 2,2 milijona evrov, še ne vedo. Tako pa bodo dela vplivala tudi na izvedbo pouka, pojasnjuje sogovornik:

"Tukaj je predvidena segmentna obnova po posameznih delih, tako da bo potekalo kroženje in se bodo otroci potem vračali nazaj v že obnovljene prostore. Načeloma pa ni predvideno, da bi se otroke premeščalo v druge šole."

Sicer pa manjša vzdrževalna dela, ki bodo končana do 1. septembra, izvajajo še na sedmih mariborskih osnovnih šolah (vir: Mestna občina Maribor):

- OŠ Franca Rozmana-Staneta - zamenjava talnih oblog na hodnikih v vrednosti 19.364,45 EUR, dela bodo zaključena pred pričetkom šolskega pouka.
- OŠ Malečnik - obnova elektro instalacij v vrednosti 59.217,92 EUR in bodo dela zaključena pred pričetkom šolskega pouka.
- OŠ Toneta Čufarja - zamenjava fasadnega stavbnega pohištva v vrednosti 83.700,78 EUR, zaključeno predvidoma pred pričetkom šolskega pouka.
- OŠ borcev za severno mejo - obnova vodovodnih instalacij v vrednosti 11.895,00 EUR, zaključeno predvidoma pred pričetkom šolskega pouka.
- OŠ Slave Klavore - ureditev odpiranja oken za odvod dima in toplote v vrednosti 15.587,87 EUR.
- OŠ Franceta Prešerna - popravilo fasade v vrednosti 47.946,00 EUR, dela so predvidena za zaključitev pred pričetkom šolskega pouka.
- OŠ Janka Padežnika - zunanja sanacija vlage obodnih zidov v vrednosti 109.756,66 EUR, zaključeno predvidoma pred pričetkom šolskega pouka.
- OŠ Leona Štuklja - izdelava investicijske in projektne dokumentacije za obnovo prostorov prehrane v vrednosti 17.568,00 EUR, rok izdelave dokumentacije do konca meseca septembra 2022.