Foto: Radio Maribor/Mestna občina Maribor
Foto: Radio Maribor/Mestna občina Maribor

Mariborska občina je kot največja soustanoviteljica javnega zavoda Lekarne Maribor v proračun prejela 1,25 milijona evrov od sicer 1,5 milijonskega lanskega dobička. V skladu z zakonom se takšno izplačilo lahko porabi izključno za izvajanje zdravstvene dejavnosti, zato ga bo občina namenila za obnovo zdravstvenih postaj Tabor in Tezno.

Kljub temu, da sta zdravstveni postaji Tabor in Tezno močno dotrajani, že več let zaman čakata na obnovo. Arhitekturna natečaja sta bila končana lani, projektiranje poteka, a sredstev za gradnjo v letošnjem in prihodnjem občinskem proračunu še ni. Finančna injekcija bo prizadevanja pospešila, predvsem obnovo zdravstvene postaje Tabor na Jezdarski ulici, pravi župan Saša Arsenovič:

"Če bi bilo vse v redu, bi s Taborom morali začeti v začetku prihodnjega leta, mogoče pa rušitvena dela že letos. Bomo videli, kako bo z natečaji."

Začetka gradnje zdravstvene postaje Tezno pa še ni mogoče predvideti, saj gre v tem primeru tudi za spremembo lokacije in gradnjo dodatnih objektov za potrebe četrtnega centra, knjižnice in večnamenske dvorane, zaradi česar bo potrebna tudi sprememba prostorskega načrta. Obe zdravstveni postaji pa bosta dobili novo lekarno, pojasnjuje župan:

"Umeščanje lekarne v zdravstveni dom Tabor nam je uspelo, ni bilo lahko, ampak mislim, da je prav, da je lekarna tam. Imela bo celo dva vhoda: enega zunanjega za primer epidemije, ko dostop skozi ambulante ne bi bil mogoč, in enega notranjega, ki upam, da bo delal čim prej, ko bo situacija podobna tisti, če bo kdaj, kot je bila pred letom dni, ko še ni bilo epidemije."

Vrednost obeh investicij je ocenjena na skupno okoli 15 milijonov evrov.