Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Mariborski mestni svetniki so na izredni seji, sklicani na zahtevo 14 svetnikov in civilne pobude, razpravljali o lanski ukinitvi prometa na obnovljenem delu Koroške ceste. Kljub temu, da vrnitev prometa ni dobila podpore, so v pobudi zadovoljni, da so sprožili razpravo, delo pa bodo nadaljevali na konstruktiven način.

Civilna pobuda prenovi ne nasprotuje, a opozarja, da preusmerjeni promet na okoliških ulicah slabša kakovost bivanja. Župan Saša Arsenovič pa odgovarja, da so bile odločitve sprejete strokovno in zakonito, prometne težave pa da se niso bistveno povečale. Razprava je bila razgreta. Nekateri so županu očitali omejevanje nastopa predstavnika pobude Rudija Klanjška.

Pojasnilo župana: "Je dobil svojih 10 minut plus 2 minuti v njegovem poročilu, nakar je dobil še 5 minut, ki sem jih odobril, kljub temu da to ni bilo popolnoma v skladu s poslovnikom, pa takrat ni povedal nič novega. In tudi ni civilna iniciativa tista, ki bo odločala o tem, ali so sklepi mestnega sveta primerni ali ne."

Podžupan Samo Peter Medved pa si je prislužil kritike, ko je pokazal sliko Klanjškovega doma z razlago, da je promet tam urejen varno.

Rudi Klanjšek: "To potrjuje nekatere strahove o tem, kako se vodi lokalna politika. Zdaj mi je to tudi zanimivo kot sociologu in gotovo bo to tudi primer, ko bom predaval svojim študentom."

Nekateri pa so politične cilje očitali civilni pobudi. Želje pobude, tudi ta da bi Koroško cesto odprli do izgradnje obvoznice, so svetniki zavrnili in podprli županov načrt, med drugim odprtje Koroške ceste v izrednih razmerah, celostno ureditev okoliških ulic, uvedbo proge električnega minibusa in začetek izdelave projektne dokumentacije za mestni predor.