Ob današnjem svetovnem dnevu Zemlje je Komunala Slovenska Bistrica že včeraj simbolično v Tomšičevi ulici zasadila tri nova drevesa. Prav tako pa od včeraj spet delujeta pitnik in fontana na Trgu svobode.

Foto: Radio Maribor/Modest Motaln
Foto: Radio Maribor/Modest Motaln

Lani poleti sta bila tako pitnik kot fontana, postavljena na Trgu svobode, tarča vandalizma in poškodovana do te mere, da se kamniti blok, iz katerega je bil pitnik ni dal več popraviti. Prav tako so zaznali napake v delovanju fontane. Zato je Komunala Slovenska Bistrica, ki skrbi za oba objekta, škodo sanirala in uredila. Ker je Trg svobode spomeniško zaščiten, so se morali obnove lotili v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine in od njega dobili tudi vsa potrebna soglasja. »Po izrisu in umestitvi v prostor smo naročili izdelavo posebnega pitnika, izdelanega tako, kot si ga je že pred leti zamislil mestni urbanist, arhitekt Igor Kraševac. Izdelan pa je iz pohorskega granita,« pojasnjuje vodja vzdrževanja javnih površin na Komunali Slovenska Bistrica Modest Motaln.

»Ob tem smo fontani zagotovili večjo kapaciteto pretoka vode in popravili nekaj tehničnih pomanjkljivosti. Tako da odslej oba spet delujeta nemoteno,« še pojasnjuje Motaln.

Za projekt obnove pitnika in fontane je Komunala Slovenska Bistrica odštela skoraj 2500 evrov.