Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na mariborski upravni enoti so danes predstavili rezultate notranje revizije, ki so jo uvedli potem, ko je predsednik vlade Janez Janša opozoril na problematiko prijav fiktivnih prebivališč na tej upravni enoti. Pod drobnogledom so bili naslovi, kjer je stalno ali začasno prijavljenih več kot 20 ljudi, sum fiktivnih prijav prebivališča pa so ugotovili za 27 naslovov. Na njih je skupno prijavljenih več kot tisoč ljudi.

Po besedah načelnika upravne enote Maribor Srečka Đurova se je v notranji reviziji od 81. naslovov za sporne izkazalo 27: "Gre konkretno za 1047 prijav prebivališča in upravna enota je v vseh teh 1047. primerih pričela z ugotavljanjem dejanskega prebivališča."

"Problem prijav prebivališča večplasten"

Kot še poudarja Đurov, je problem prijav prebivališča večplasten: "Je povezan tudi z zlorabo socialnih transferjev, zlorabami zakonodaje o tujcih, neplačevanjem davščin, izkoriščanjem delovne sile, je povezan s tem, da se določen osebe nastanijo v za bivanje nedostojne objekte."

Pri tem pa gre za tako slovenske, kot tuje državljane. Tudi zato na upravni enoti Maribor v poročilu o notranji reviziji predlagajo: "Da čisto vse upravne enote izvedejo identičen interni nadzor vseh naslovov nad dvajset prijavljenih, stalno ali začasno."

"Število zadev je vedno večje, število uslužbencev pa vedno manjše"

To in še nekatere sistemske rešitve so poslali tudi na medresorsko delovno skupino za preučitev problematike fiktivnih prijav prebivališč, ki jo vodi državni sekretar Franc Kangler. Načelnik upravne enote Maribor Srečko Đurov sicer priznava, da v določenih primerih ugotavljanja prebivališč svoje dolžnosti niso opravili, a pri tem dodaja: "Zaradi določenih proračunskih varčevanj smo prišli v situacijo, ko je število zadev vedno večje, ko so zadeve vedno bolj kompleksne, število uslužbencev pa vedno manjše."

Zato bodo tudi za teh 1047 prijav prebivališča postopek ugotavljanja dejanskega stanja težko izpeljali v zakonskem roku.