Foto: BoBo
Foto: BoBo

V četrtek bodo vrata spet zaprle tudi šole, pouk pa bo znova stekel na daljavo. V učilnicah se bodo učili le šolarji s posebnimi potrebami, odprti bodo tudi vzgojni zavodi. Za učence prvega triletja bo v šolah sicer organizirano nujno varstvo, a le za otroke staršev zaposlenih v kritični infrastrukturi. Zaradi tega so v skrbeh številni drugi starši, ki bodo v tem času prav tako v službah, kar nekaj težav pa ukrep povzroča tudi šolam.

Ravnateljica Osnovne šole Rada Robiča iz Limbuša Mojca Kirbiš je jasna – zagotovitev nujnega varstva za nekaj učencev iz prvega triletja in hkrati izvajanje pouka na daljavo za vse druge učence bo kadrovsko velik zalogaj: "Pomeni, da bomo potrebovali verjetno šest učiteljev, ki bodo v času od sedme do četrte ure v šoli in bomo zaradi tega imeli težave tudi pri organizaciji ostalega pouka na daljavo."

Nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni v kritični infrastrukturi

Nujno varstvo bodo zagotavljali zgolj za tiste učence, katerih oba starša ali starš samohranilec so zaposleni v sektorjih kritične infrastrukture - v vzgoji in izobraževanju, socialnih zavodih, vojski, policiji in gasilstvu. Za vse ostale žal ne, še pravi ravnateljica. In prav to spravlja v stisko številne druge starše, ki bodo prav tako hodili v službo. Na območni Obrtno podjetniški zbornici na to temo že ves dan zvonijo telefoni, pravi direktorica Leonida Polajnar: "Namreč gre tukaj za dela, ki so z odlokom dovoljena, govorimo o servisni dejavnosti, o drevesnicah, cvetličarnah, tudi proizvodnji je pa to velika, velika osebna stiska, ko imajo majhne otroke in jih resnično nimajo kam dati v varstvo."

Starši morajo šolam predložiti potrdilo delodajalca

Na Osnovni šoli Franceta Prešerna bodo šli naproti tudi tem staršem, pravi ravnateljica Marta Otič: "Tudi tisti starši, ki bodo pač potrebovali varstvo, ga bodo tudi dobili na šoli, ker tudi mislim, da ne bo veliko teh otrok, ker kolikor smo danes videli, je teh prijav malo."

Starši, ki želijo uveljaviti nujno varstvo, morajo šolam predložiti potrdilo delodajalca. Tako starši kot učitelji pa upajo, da bo tokratni ukrep res kratkotrajen in da bo po 12. aprilu pouk znova stekel v šolah.