14. junija bodo v Hočah podelili priznanja za najboljše inovacije podravske regije. V okviru projekta, ki ga vodi Štajerska gospodarska zbornica, so podjetja letos prijavila 21 inovacij. Tudi ta teden nadaljujemo s kratkimi predstavitvami omenjenih inovacij.

Med njimi je tudi inovativni surf, ki so ga razvili v podjetju Highfly in ga že proizvajajo v Ormožu. Surf lebdi nad vodo, poganja ga elektromotor, ki je pod vodo.

Foto: Radio Maribor/Highfly
Foto: Radio Maribor/Highfly

Hortikulturno društvo Maribor, ki letos praznuje 150 let obstoja, je prijavil vodnik po izjemnih drevesih v mestnih parkih Maribora. Slovensko narodno gledališče Maribor je predstavilo projekt Senzorična umetnost – umetnost na otip, v sklopu katerega so v sodelovanju z drugimi slepim in slabovidnim omogočili ogled gledališča.

Še eno družbeno inovacijo je prijavila Občina Hoče-Slivnica. Projekt, ki so ga osnovali še z drugimi ustanovami, se imenuje Beri me ko čakaš. Kot pojasnjujejo, čakanje na katerokoli storitev nam lahko mine hitreje, če se zaposlimo in branje knjige je odlična zaposlitev, ki nam čas čakanja skrajša. Na različnih lokacijah bodo na voljo knjige za branje. Talum iz Kidričevega je prijavil tri inovacije, in sicer Napredno izsekovalno orodje za proizvodnjo rondelic, izboljšan material in napredna tehnologija obdelave za aluminijast nosilec avtomobilskega kolesa ter trajnostni proces pridobivanja alu zlitin z elektroliznim procesom.

AMD Orehova vas je prijavil družbeno inovacijo avtorjev Bojana Geiserja in magistre Vanje Jus. Projekt poimenovan »Vozi motor na motokros progi« je namenjen vsem voznikom motornih motokros koles, ki se vozijo po slovenskih gozdovih. Z inovativnim projektom želijo voznike usmeriti na urejene motokrosistične proge in s tem ohraniti naravo, pa tudi poskrbeti za varnost voznikov. V oddaji Poslovni mikrofon pa tudi o 20-letnici mariborske poslovne Cone Tezno.

POSLOVNI MIKROFON