Od polnoči je z vladnim odlokom prepovedano gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča - odlok sicer določa nekaj izjem. Foto: Pixabay
Od polnoči je z vladnim odlokom prepovedano gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča - odlok sicer določa nekaj izjem. Foto: Pixabay

Od polnoči je z vladnim odlokom prepovedano gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča. Odlok določa nekaj izjem, med drugim za prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nego družinskih članov.

Po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa je bila vlada po sončni, "turistični" soboti, v zaostrovanje omejitev gibanja "prisiljena". "S skrbjo gledamo v naslednjih šest do deset dni, ko bo verjetno včerajšnja razposajenost mnogih znova prinesla k povečanju virusnih obolenj širom po Sloveniji," je dejal Hojs na sinočnji novinarski konferenci. Od polnoči naprej je tako prepovedano gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča. Notranji minister Aleš Hojs: "Ni več izletov na morje, ni več izletov v gore, ni več pohanjkovanj ob Blejskem in Bohinjskem jezeru, razen seveda, če ste tam stalno ali začasno prijavljeni."

Vlada je določila tudi, da je v času razglašene epidemije posameznik s stalnim in začasnim prebivališčem lahko nastanjen samo na enem naslovu prebivanja in ga v času razglašene epidemije ne sme spreminjati oziroma se seliti med obema prebivališčema.
Prepovedano je tudi gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah ter dostop na javna mesta in površine. Odlok določa nekaj izjem, med drugim za prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nego družinskih članov. Več minister Hojs: "Vaš prihod in odhod z dela, za opravljanje kmetijske, gozdarske in gozdne dejavnosti. Za dostop do lekarn... Za nujne primere, ko je treba poskrbeti za domače in sorodnike,..."

Prav tako je dovoljen dostop do tistih trgovin in storitev, ki v času epidemije ostajajo odprte, to so trgovine z živili, bencinske črpalke, banke in pošte, do komunalnih storitev, do avtomobilskih servisov in podobno. In če storitve niso zagotovljene v občini prebivališča? Potem je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali poti.

Dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin je še naprej dovoljen, a le v občini stalnega ali začasnega prebivališča. Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju pa je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb obvezna tudi uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrijejo nos in usta, ter zaščitnih rokavic.

Izvajanje odloka poleg pristojnih inšpekcijskih služb nadzoruje tudi policija v okviru svojih pristojnosti. Za nadzor spoštovanja vladnega odloka bodo župani lahko aktivirali pripadnike civilne zaščite, omogočeno pa jim je tudi sprejemanje dodatnih omejitev gibanja za svojo občino, če bodo ugotovili, da je to potrebno.