Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na širšem območju Maribora, vključno z Lenartom in Slovensko Bistrico, je brez izbranega osebnega zdravnika približno 9 tisoč ljudi. Kmalu se jim utegne pridružiti še dva tisoč pacientov družinske zdravnice v Malečniku, ki je vrnila koncesijo. Koncesijska pogodba se ji izteče s koncem januarja. Mariborska občina z razpisom že išče novega koncesionarja, a glede na pomanjkanje družinskih zdravnikov ni gotovo, ali bodo v Malečniku še imeli ambulanto. Krajani so zaskrbljeni, ker tudi v mariborskem ZD že nekaj časa ni nobenega družinskega zdravnika, ki bi še vpisoval nove paciente.

Krajani Malečnika se bojijo, da bodo ostali brez družinskega zdravnika. Darja Belec, ki v tamkajšnji ambulanti dela od leta 2010, je namreč vrnila koncesijo. Razlogi so osebni in o njih ne želi govoriti.

Mariborska občina je njen program z 2000 pacienti najprej ponudila Zdravstvenemu domu Adolfa Drolca Maribor, a je ta zaradi pomanjkanja zdravnikov to zavrnil. Zdaj občina išče novega koncesionarja z razpisom, ki je odprt do 20. decembra. Vodja sektorja za zdravstvo Lilijana Zorko: "Če ne bo nobene vloge, v tem primeru občina, in tako predvideva zakon, za kratek čas sklene pogodbo s kakšnim drugim koncesionarjem, ki je pripravljen prevzeti program, dokler mi ne podelimo koncesije. Srčno upam, da bo kakšna prijava."

Zastopnica pacientovih pravic Adela Postružnik pacientom, ki ostanejo brez izbranega osebnega zdravnika, svetuje, naj ga poskusijo poiskati tudi v drugih ZD v okoliških krajih: "Mislim pa, da se bo moralo najti rešitev tukaj, saj gre za veliko pacientov. Tudi zakon o pacientovih pravicah pravi, da ima pacient pravico do osebnega zdravnika najbližje svojemu kraju bivanja."

V mariborskem ZD bi takoj zaposlili vsaj 5 družinskih zdravnikov, a jih na trgu ni. Kaj bo torej še naredila občina, da bi privabila zdravnike? Lilijana Zorko pravi, da je ena od možnosti občinsko kadrovsko stanovanje, a se bodo tega vprašanja konkretneje lotili po volitvah in v novem mandatu.