Nekdanji mariborski župan Andrej Fištravec je vodenje Dijaškega doma Maribor prevzel pred dvema mesecema.  Foto: BoBo
Nekdanji mariborski župan Andrej Fištravec je vodenje Dijaškega doma Maribor prevzel pred dvema mesecema. Foto: BoBo

Odločitev o pripojitvi mariborskega Dijaškega doma Centru za sluh in govor še zmeraj čaka na epilog. Z Ministrstva za šolstvo odgovarjajo, da še preverjajo številne možnosti. Medtem pa v obeh zavodih poudarjajo, da združitev ne bi prinesla ustreznih rešitev ne za ene ne za druge.

Zdi se, da je Ministrstvo za šolstvo konec lanskega leta aktualne načrte o združitvi Dijaškega doma in Centra za sluh in govor vsaj za zdaj nekoliko opustilo. V obeh zavodih pa pričakujejo kmalu dodatne pogovore o prihodnjem delovanju, med drugim tudi o možnosti novogradnje za Center za sluh in govor v Mariboru: "Po zadnjih pogovorih se pripravlja neka projektna idejna zasnova," potrjuje direktor Centra za sluh in govor Samo Rumež in dodaja, da bo v prihodnjih letih - glede na projekcije - število oddelkov šole in vrtca dodatno močno raslo, s tem pa tudi potrebe po dodatnih prostorih: "To pomeni, da bomo v roku štirih, petih let iz obstoječih 30 oddelkov osnovne šole zagotovo razpolagali z tam nekje 45 oddelki, medtem ko pa pri vrtcu predvidevamo – teh je zdaj devet - na deset."

Kar pomeni, da bi bili prostori Dijaškega doma zanje znova pretesni. Tudi v Dijaškem domu, kjer se spopadajo z nizkim številom vpisanih dijakov, želijo ministrstvu predstaviti svojo vizijo razvojnih priložnosti. Po besedah vršilca dolžnosti ravnatelja Andreja Fištravca, ki je vodenje doma prevzel pred dvema mesecema, so to: "Tuji študentje in mladina, ki prihaja v Slovenijo na različne izmenjave."

Kot dodaja Fištravec, bo to, kakšna bo usoda doma, odločitev države, a kot kaže, se mu za preživetje ni treba bati. Po drugi strani pa se je o gradnji novega Centra za sluh in govor v Mariboru pred desetletjem že govorilo. Takrat je bila predvidena njegova umestitev v Park mladih, a je že izdelan projekt nato obležal v predalih. Danes naj bi bile poleg te lokacije aktualne še nekatere nove v mestu.